Мадуро затворио границу са Бразилом

This photo combo of file photos shows opposition leader and self-proclaimed interim president of Venezuela Juan Guaido, left, on Feb. 8, 2019 and Venezuela's President Nicolas Maduro, on Feb. 7, 2019, both in Caracas, Venezuela. Dueling concerts will literally set the stage for a showdown on Friday, Feb. 22, 2019, between Venezuela’s government and an opposition vowing to draw masses of people to push humanitarian aid into Venezuela despite Maduro's objections. (AP Photos/Ariana Cubillos)
Поделите:

Левичарски лидер на телевизији је рекао да такође размишља о затварању границе са Kолумбијом како би спречио опозицију да добије подршку

Председник Венецуеле, Николас Мадуро, наредио је затварање границе са Бразилом због сукоба око међународне хуманитарне помоћи.

Левичарски лидер на телевизији је рекао да такође размишља о затварању границе са Kолумбијом како би спречио опозицију да добије подршку, пише ББЦ.

Он демантује да у земљи постоји било каква криза и оцењује да испоруку помоћи оркестрира Америка.

Лидер опозиције Хуан Гваидо предводи конвој који је кренуо из главног града, Kаракаса, до границе са Kолумбијом.

Током дана на колумбијској страни границе одржаће се концерт за прикупљање новца за Венецуелу. Истовремено, Мадурова влада одржаће свој догађај, наводно само 300 метара даље.

Хуан Гваидо, председник Народне скупштине, прогласио је себе прелазним лидером током антивладиних протеста прошлог месеца ,а признале су га десетина земаља, укључујући САД и већину латиноамеричких земаља.

Он и његови савезници надају се да ће преузети храну и лекове који се прикупљени у суседном Бразилу и Kолумбији, пркосећи председнику Мадуру.

Уз помоћ министра одбране Венецуеле и других војних команданата, Мадуро је најавио да ће граница са Бразилом до даљег бити потпуно затворена.

Прелаз се обично затвара ноћу и отвара у осам ујутру по локалном времену .

После објаве, многи становници Венецуеле пожурили су преко границе до бразилског града Пакараиме како би се снабдели залихама, преноси бразилски информативни портал Г1.

Десничарска бразилска влада председника Жаира Болсонара је међу онима које признају Гваида као легитимног вођу Венецуеле, док избори не буду одржани.

Бразил је у уторак објавио да ће, у координацији са САД, храна и лекови бити спремни у граду Пакараими како би их “камионима којима управљају грађани Венецуле преузела Влада вд председника Хуана Гваида”.

Британски предузетник Сер Ричард Бренсон организовао је велики концерт у близини моста Тиендитас, на колумбијској страни границе у Kукути, како би прикупио новац за Венецуелу.

Венецуелански Аид Ливе , рекао је он, организован је на захтев Гваида и још једног опозиционог лидера, Леополда Лопеза.

Очекује се око 250.000 људи на концерту за који се организатори надају да ће прикупити око 100 милиона долара за куповину хране и лекова за Венецуелу, преноси агенција Ројтерс.

Не желећи да буде у заостатку, Влада Венецуеле је подигла позорницу на својој страни прелаза.

Војска Венецуеле до сада је успела да блокира пошиљке америчке помоћи преко границе са Kолумбијом.

Мадуро је рекао: “Не желим да донесем овакву одлуку, али ја процењујем да ће доћи и до потпуног затварања границе са Kолумбијом.”

Влада је већ затворила морску и ваздушну границу са Kуракаоом, холандским карипским острвом изнад северне обале Венецуеле, где се чува америчка помоћ.

Упркос негирању хуманитарне кризе, Мадуро је ове недеље најавио да ће 300 тона помоћи Венецуели испоручити савезник Русија.

Више од три милиона Венецуеланаца побегло је последњих година док се земља бори са хиперинфлацијом и несташицама основних намирница попут хране и лекова, кажу у УН

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here