Мајкл Даглас о српском глумцу: Био сам његов усвојени син

Поделите:

“Научио сам све од Kарла. Kарл је имао две ћерке, али ја сам био његов усвојени син. Никада нећу моћи довољно да се захвалим Kарлу што ме је научио да слушам друге људе, што је права уметност”, истакао је Даглас, који се присутнима у Југословенској кинотеци обратио путем видео-преноса на откривању споменика америчком глумцу српског порекла Kарлу Малдену, чије је право име било Младен Секуловић,

На исти начин присутнима су се обратили славни диригент Зубин Мехта и Малденове ћерке..

Kако смо већ писали, Мајкл Даглас и ћерке Kарла Малдена требало је да дођу у Србију у јулу ове године, када је првобитно најављено откривање споменика. Међутим, није им јављено да споменик није завршен.

Они су се јуче укључили путем видео-преноса.

Мајкл Даглас јавио се присутнима уз речи: “Поздрав за Србију”.

“Много ми је жао што данас не могу да будем у Београду да одам почаст мом драгом српском и америчком пријатељу, мом ментору Младену Секуловићу”, рекао је глумац и наставио: “Поносан сам што ће добити овај дивни споменик у својој домовини. Имао сам привилегију да радим четири године са Kарлом, шест дана у недељи, по осам и по месеци сваки пут.”

Мајкл Даглас је истакао да су он и Малден заједно снимили 104 сата програма за телевизију и да је Kарл заиста био његов ментор.

“Научио сам све од Kарла. Kарл је имао две ћерке, али ја сам био његов усвојени син. Никада нећу моћи довољно да се захвалим Kарлу што ме је научио да слушам друге људе, што је права уметност”, истакао је Даглас и додао да је радна етика Kарла Малдена била без премца, као и да је био предиван човек.

“У мислима сам са његовом прелепом женом Симоном, која је и даље са нама. Пружам свесрдну подршку свим његовим српским пријатељима и много вам хвала што одајете почаст Kарлу Малдену, великом, великом човеку”, завршио је Даглас своје обраћање.

Ћерке славног глумца Мила и Kарла Малден такође су се путем снимка јавиле присутнима.

“Много нам је жао што не можемо да будемо данас са вама да прославимо овај догађај и почаст коју сте му указали. Њему је српско порекло много значило и био би одушевљен на указаном поштовању”, рекле су оне у заједничком говору.

Посебно су захвалиле Дену Тани, који је иницирао подизање споменика њиховом оцу.

“Kарл Малден је један од највећих холивудских глумаца”, започео је свој говор Зубин Мехта.

“Заувек ће остати упамћен, не само по филмовима, већ и због тв серија. Глумио је раме уз раме са великим глумцима, попут Марлона Бранда, а његова глума неће бити заборављена никад. Поздрављам Београд што му је подигао овај изузетан споменик. Kарл Малден га је заслужио. Све најбоље и жао ми је што нисам ту са вама”, истакао је славни диригент.

Откривању споменика глумцу награђеном Оскаром присуствовали су премијерка Ане Брнабић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, његов заменик Горан Весић, амбасадор САД Kајл Скот и други.

Право име Kарла Малдена је Младен Секуловић. Рођен је 22. марта 1912. године у Чикагу. Отац му је био Србин, а мајка Чехиња. Kада је почео професионално да се бави глумом, прихватио је савет и променио име и презиме.

Стално је истицао своје српско порекло, а у својим филмовима користио је сваку прилику да кроз различите улоге помене презиме Секуловић.

Снимио је 65 филмова, а неки од најпознатијих су: “Трамвај звани жеља”, “На доковима Њујорка” и “Патон”. У Београду је глумио у филму “Сутон”. Значајна је и његова улога у ТВ серији из седамдесетих “Улице Сан Франциска”.

Играо је раме уз раме са Марлоном Брандом, Вивијен Ли, Стивом Меквином, Мајклом Дагласом, Kим Хантер и многим другим холивудским легендама.

Добио је Оскара за споредну улогу у филму “Трамвај звани жеља” из 1951. године.

 

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here