МАКЕДОНЦИ ДАНАС БИРАЈУ председника Северне Македоније

Поделите:

Грађани Северне Македоније данас ће у другом кругу председничких избора бирати између кандидата владајуће коалиције СДСМ и ДУИ Стеве Пендаровског и македонске опозиције око ВМРО ДПМНЕ Гордане Сиљановске-Давкове.

У првом кругу 21. априла, у којем су учестивала три кадидата, Пендаровски (56) је добио 322.581 глас или 42,81 одсто и за 4.240 гласова победио Сиљановску (66), која је добила 318.341 глас или 42,25 процената.

Да би избори били успешни на биралишта треба да изадје најмање 40 одсто од 1.808.131 уписаног бирача, а политички аналитичари оцењују да би управо тесна разлика у првом кругу могла да утиче на већу излазност, али и да постоји опасност јер је бирачки списак нереалан зато што се, према проценама, око 400.000 људи иселило и они реално нису присутни у земљи.

У случају да не изадје потребан број гласача избори треба да буду расписани поново, али су из странака власти наговестили и могућност да се иде на промену Устава да би се смањио цензус, или да би се поредседник бирао у парламенту.

Оба председничка кандидата, Пендаровски и Сиљановска, други део кампање су посветили покушајима да придобију око 80.000 гласова Албанаца који су гласали за трећег кандидата Блерима Реку и градјана који нису изашли у првом кругу јер су разочарани резултатима двогодишње владавине коалиције СДСМ и ДУИ.

Пендаровски је ставио акцент на залагање за заједништво свих градјана независно од њихове националности, језика и вере, а Сиљановска је обећала да ће, ако постане председница, сви градјани без обзира етничку, расну и верску припадност имати исте шансе.

Пред крај кампење реторика кадидата се засоштрила и Пендаровски је рекао да у случају да његова противкандидаткиња победи може да се очекује да се бивши лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски за две седмице врати у Македонију и да не сме ни да помисли шта би тада могло да се деси подсећајући на криминал и „заробљену државу“ у време његове десетогодишње владавине.

Последњег дана кампање лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски је наговестио да би његова странка могла да не призна изборе ако не победи Сиљановска, јер, како је рекао, „све остало што би било различито од победе (кандидата) ВМРО ДПМНЕ биће, или некакав изборни инжењеринг, или тежак фалсификат“.

Сиљановска сматра да влада премијера и лидера СДСМ Зорана Заева није способна да спроведе реформе и да Северну Македонију води ка ЕУ и да је, у случају да победи, потребно да се одрже превремени парламентарни избори.

Према Државној изборној комисији, данасшње изборе у Северној Македонији надгледаће 3.381 македонски посматрач и око 520 страних, а пратиће и извештавати 60 страних новинара.

Гласа се на 3.480 бирачких места у 80 општина, од којих је 10 у Граду Скопљу, која ће бити отворена од 7.00 до 19.00.

Beta

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here