Македонци и Албанци отимају српске манастире!

Поделите:

Македонци помажу Албанцима да остваре паклени план, а то је да „угурају“ Косово у Унеско!
Како „Ало!“ ексклузивно сазнаје, поглавар Македонске православне цркве архиепископ скопски и охридски Стефан у присуству новог македонског премијера Зорана Заева тајно је на Охриду потписао документ којим сви православни објекти у Македонији прелазе и у надлежност албанских православних свештеника Илира!
Према речима нашег извора из Македоније, иза документа, који је потписан пре десет дана, а захваљујући којем ће у православним објектима Албанци моћи да држе службе, заправо стоји подли план скуван у Тирани да Македонске цркве послуже као пример, али и разлог да се манастири на КиМ одузму од СПЦ на следећем заседању Унеска!

– Све је веома добро смишљено и урађено, тако да Унеско неће имати више ни један једини аргумент због којег би одбио захтев Косова за чланство. Урађено је у тајности за сада, а биће обелодањено баш када буде требало, односно када буде прави тренутак.
Ово је, подсећа наш саговорник, само још један у низу ниских удараца које је МПЦ задала СПЦ, будући да се две Цркве већ деценијама споре због статуса Православне цркве у Македонији.
– Познато је да је МПЦ педесетих година од СПЦ, у чијем је саставу била, добила аутономију, а 1967. је прогласила аутокефалност. МПЦ не признаје ниједна православна црква, а СПЦ њу сматра расколничком, док у исто време свештеници СПЦ немају дозволу да раде у Македонији – каже наш извор.

Подсећања ради, Синод СПЦ неколико пута је покретао црквеносудски поступак против архиепископа Стефана, поглавара МПЦ, а односе између две Цркве последњих година додатно је заоштрио и покварио судски процес против владике Јована (вранишковског) у Македонији.

Коментаришући наша сазнања, бивши декан Богословског факултета Димитрије Калезић каже да ће нам то направити силне проблеме и да верује да се неће добро завршити.

– То што се десило не ваља ништа и може нам направити велике проблеме. Једва смо се изборили да Косово не уђе у Унеско и држава и патријарх дали су све од себе. Не знам што се сада Албанци праве шашави, или никада нису ни били паметни. МПЦ ионако није ни легитимна, нити каконски исправна, и поставља се питање да ли се овим они сада укидају са списка православних цркава? МПЦ не постоји као историјски субјекат, јасно им је да нису кадри да опстану сами. Боље да се врате СПЦ, од које су се одвојили, него да шурују са Албанцима, албански нико не зна да говори, а српски сви разумеју. Македонски свештеници који су мојих година учили су нашу Богословију. Ово што се дешава и шта ће бити са Унеском политичко је питање и велика зврчка за Србију. Никада политика и канони нису били једно те исто, а сад изгледа постадоше – коментарише Калезић.

Политички аналитичар Саша Боројевић каже за „Ало!“ да га је све ово подсетило на још један битан историјски догађај.

– Један занимљив догађај се десио истог дана када је сахрањен Кирил. Наиме, 2013. године председник сепаратистичке скупштине на Косову Јакуп Краснићи примио је Бранка Манојловског из САД, који је пореклом из Горње Реке у Вардарској Македонији и који тврди да су 300.000 такозваних Македонаца у ствари асимиловани православни Албанци. С обзиром на то да Манојловски тврди да је и Александар (Љека) Македонски Илир-Албанац, сада је и више него јасно шта је циљ политичког и црквеног врха Македоније – каже наш саговорник.

Патријарх: То је катастрофа

Патријарх Српске православне цркве Иринеј у више наврата је говорио да би светиње СПЦ на Косову биле у великој опасности ако би поборници такозване државе Косово успели да чланством у Унеску присвоје српске цркве и манастире. – То би било равно хуманитарној катастрофи, односно уништавању српских православних светиња, а тиме и светске баштине – навео је поглавар СПЦ-а.
анасковић без коментара

Амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић каже да није био у могућности да коментарише наша сазнања.

– Као амбасадор Србије на дужности сталног представника Србије при Унеску, нисам овлашћен да у домаћим медијима коментаришем овакве ничим поткрепљене спекулације – рекао нам је Танасковић.

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here