МАКЕДОНЦИ ВЕЖБАЈУ СА АМЕРИКАНЦИМА: “Dragon Guardian” биће на Вардару

Поделите:

Македонска армија ће, у процесу приближавања Алијанси, после маневара у Румунији угостити НАТО трупе на крајњем југу земље

ПРИПАДНИЦИ јединица Армије Македоније (АРМ) укључени су на две велике вежбе трупа земаља чланица НАТО. Први маневри „Saber Guardian 2017” су у Румунији, Бугарској и Мађарској, а друга вежба “Dragon Guardian” биће одржана на великом војном полигону Криволак, надомак Неготина на Вардару, на крајњем југу Македоније.

На вежби „Saber Guardian 2017”, како је најављено из Генералштаба АРМ у Скопљу, од 11. до 26. јула учествује 71 македонски војник, по распореду у Румунуији и Мађарској. Прецизирано је да на тим маневрима у организацији Команде Армије САД за Европу, учествује више од 25 000 војника из састава снага 22 земље чланице НАТО, „предвођене Армијом САД у Европи“.

На тој вежби демонстрира се потврда спремности припадника оружаних снага земаља учесница употребе кредибилне колективне одбране, укључујући и компјутерски подржане вежбе, теренску обуку и провере бојевог гађања. Мултинационална вежба је у циљу „промовисања стабилности и сигурности у Црноморском региону, јачања партнерских капацитета и међусебног поверења“.

По завршетку прве, како је најављено у Скопљу, припадници АРМ биће и део Европске команде оружаних снага САД, у спровођењу друге вежбе „Драгон гардијан 2017“ која ће, крајем јула и почетком августа, бити одржана на полигону Криволак. Планирано је да на вежби буде активно 95 војника АРМ и 300 припадника оружаних снага САД, који у Македонију треба да уђу 28. јула, са више од 100 борних возила.

У најавама, реализацијом ове „изузетно велике заједничке вежбе“, указано је, „јача се билатерална сарадња између Македоније и нашег највећег стратешког партнера САД“. Тиме се уједно, јача и стратешко приближавање НАТО.

Посебном одлуком Владе премијера Зорана Заева, дозвољен је „мирољубив улаз снага САД, за вежбовне активности на Криволаку“. Том првом оваквом вежбом, како је оцењено, ова држава „потврђује и могућности да покаже логистичку спремност за одржавање и других оваквих регионалних вежби у будућности што се оцењује да је добар сигнал и у оквирима НАТО аспирација Македоније“.

За време боравка на територији Македоније, како је најављено, „по градовима биће презентиран и део опреме и механизације са којима располаже америчка војска у Европи“. Предвиђен је и читав низ других догађаја „којима ће припадници двеју војски на трговима и у парковима презентирати део вежбовних активности“…

ЗАДАЦИ НИСУ САМО ВОЈНИ

У процесу испуњења задатака за чланствоу НАТО, постоје и реалне сметње изван војне сфере. У ресору одбране у Скопљу указују да су закључцима самита НАТО у Букурешту и са последњег у Варшави – Македонији испоручени додатни услови за испуњење задатака којим би завредила позив за пуноправно чланство. Поред кључног решавања спора са Грчком о имену ту су и додатни задаци у делу демократских институција, владавине права, борбе против корупције, независности медија…

АРМ ОСТАЈЕ НА ЈУЖНОЈ ГРАНИЦИ

У настојањима за очување сигурности на делу јужног граничног појаса са Грчком, евентуалним поновним налетима миграната на њиховој „балканској рути“ према земљама централне и западне Европе, припадници АРМ остају „на терену“, потврђено је у Скопљу.Из ресора одбране најављено је да ћебити затражено да Влада продужирежим кризног стања на тој граници још шест месеци.

Фото: АРМ

Новости
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here