„Македонија ће поставити нови геополитички распоред у региону“

Поделите:

Комерсант додаје да многи македонски политичари и балкански стручњаци сматрају да би неуспех македонског референдума дестабилизовао Балкан

Резултати референдума у Македонији о имену те земље неће одредити само судбину македонско-грчког споразума, већ и њено чланство у НАТО и ЕУ..

То пише московски дневник Комерсант. Лист закључује да ће резултати референдума определити и нови геополитички распоред у региону.

Дневник подсећа да је Скопље на јулском самиту НАТО добило позив за улазак у Алијансу, уз услов да реши спор око имена са Грчком, а да су се месец дана пре тога лидери ЕУ изјаснили да преговори с Македонијом о чланству у Унији почну 2019. године, уз исти услов.

Наводећи да ће питање на референдуму гласити „Да ли подржавате чланство у ЕУ и НАТО, прихватањем споразума између Македоније и Грчке“, Комерсант оцењује да су власти заправо предложиле грађанима да потврде приврженост ЕУ и НАТО, уз сагласност за промену имена земље.

Комерсант наводи да је о руском фактору почело озбиљно да се размишља пошто је власт у Скопљу оптужила бизнисмене из Русије да су финансирали антивладине демонстрације против споразума са Грчком.

„У Москви не скривају негативан однос према споразуму Атине и Скопља о новом имену Македоније. Према речима портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, он је далеко од интереса јачања мира и безбедности на Балкану и служи искључиво као инструмент убрзаног увлачења Македоније у НАТО“, пише дневник.

Комерсант додаје да многи македонски политичари и балкански стручњаци сматрају да би до дестабилизације Балкана довео управо неуспех македонског референдума и пропадање споразума са Грчком.

standard

Поделите:

1 коментар

  1. Баш ће евроатлантисти дозволити да референдум не успе. Када би се то неким случајем догодило БЈРМ више не би постојала. Албанија и Бугарска би је разделили. Али мале шансе су за тако нешро. То је готова ствар. Русофилија је присутна само у Р.Србији и Р.Српској. А то се скупо плаћа. И нас неће заобићи та чаша за годину две.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here