Македонија још 2008. пристала на ново име

Поделите:

Досад тајни, документ с “Викиликса” из 2008. године открива да је Македонија пристала да промени име државе у Република Северна Македонија, пишу грчки медији.

Документ под називом “Оно што је потребно да Македонци реше спор око имена” датиран је на 29. јул 2008. године и сачувао га је тадашњи амерички амбасадор у Скопљу Жилијен Миловановиц́.

Према том спису, Македонија је била вољна да прихвати име Република Северна Македонија још 2008. године, под условом да то укључује признавање “македонског” језика и националности.

“Амбасада САД у Скопљу оцењује да је македонска влада спремна да зарад отварања пута у НАТО и чланство у ЕУ пристане на име Република Северна Македонија у свим међународним организацијама”, наводи се у документу америчке амбасаде у Македонији

Додаје се да би националност и језик требало да задрже придев “македонски”, али да с тим треба тактички поступати – можда у виду неког анекса или интерног документа УН који неће бити предмет одобравања грчке стране.

Црвена линија је, закључује се у спису, да је Македонији потребна гаранција да ће њихов језик, националност и остало наставити да се називају “македонски” а не “северно-македонски”.

Документ америчке амбасаде показује да се преговарачки циљеви Македоније у протеклој деценији нису много променили и да су у одређеној мери постигнути у договору са Грчком у јуну ове године, наводе грчки медији.

 

б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here