Македонија променила име, прихваћени захтеви албанске Бесе

Поделите:

Македонско Собрање је с 81 гласом за, ниједним против и ниједним уздржаним усвојило промену Устава којом држава, у складу с Преспанским споразумом, мења име.

Двотрећинском већином усвојена је уставна промена којом је Македонија променила име у Република Северна Македонија.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ нису учествовали на овом гласању, како је и у четвртак најавио лидер ове странке Христијан Мицковски, јер сматрају да променом имена државе актуелна власт брише македонски идентитет.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев, који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

“Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере”, истакао је Заев.

Он је казао да је ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постићи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО.

Испред македонског Собрања у тренутку изгласавања уставних измена било је неколико стотине демонстраната.

Седница је била одлагана претходна два дана због амандмана албанске опозиционе странке БЕСА, којим је захтевано да се обрише реч „македонско“ у делу држављанства код етничких Албанаца.

Ипак је данас по подне постигнут споразум између македонске владе и посланика из редова БЕСА да у делу држављанства код Албанаца на македонском језику стоји „македонско“, на албанском, у преводу, „из Македоније“, док је на енглеском „мацедониан“.

Тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана.

“Потврђујемо да формулација ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује ‘држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније’ и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом”, наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман Бесе којим се потврђује да Република води пођеднако рачуна о дијаспори свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је предлог Бесе да се у закон унесе то да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

Одлука о промени уставног имена Македонија је била последњи услов Грчке на путу Македоније ка учлањењу у НАТО и отпочињању преговора са Европском унијом.

Преспански споразум у целости ће ступити на снагу након његове ратификације у грчком парламенту и након ратификације протокола о учлањењу Македоније у НАТО, такође у парламенту Грчке.

Овом одлуком македонског Собрања окончан је 27. годишњи спор између Македоније и Грчке, који је настао од стицања македонске независности.

“Ново, историјско поглавље”

Грађани Републике Македоније, преко представника у Собрању, вечерас су, прихватањем уставних измена, написали ново, историјско поглавље наше државности, саопштила је македонска влада након изгласавања уставних измена којим се потврђује ново име државе Република Северна Македонија.

“Ово је чин који говори о државничкој одговорности и снажном патриотизму зато што омогућава спровођење два најважнија државна интереса, а то су учлањење у НАТО и ЕУ. Посланици, имајући у виду интересе грађана, гласали су за споразум који омогућава међународно интегрисање и признање наше државе као суверене државе, са целовитим потврђивањем идентитетских посебности Македонаца и свих грађана који живе у њој”, истиче се у саопштењу.

Влада у Скопљу указује да је остваривање ових бенефита произашло преко “прецизирање имена наше државе са географском одредницом – Република Северна Македонија”.

Kако се наводи, “македонски језик ће бити међународно признат у свим савезима. Наша химна, наша застава остају исте и заштићене. Наше држављанство ће бити македонско/грађанин Републике Северне Македоније”.

“Данас смо отворили нову и перспективну будућност за све грађане наше државе. За мирну и безбедну земљу где Македонци, Албанци, Турци, Власи, Срби, Роми, Бошњаци и све остале етничке заједнице живети бољи и просперитетнији живот“, закључује се у саопштењу.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here