Македонија се повиновала НАТО окупацији!

Поделите:

Од првог дана формирања нове владе Зорана Заева у Македонији је постало јасно да однос између те земље и НАТО пакта иде само у једном смеру – формализирати савез. Наводно је на путу до остварења тог циља македонска влада спремна жртвовати много тога, чак и име земље.

У овом случају говоримо о дугогодишњој борби Скопља да одбрани право да међународна заједница земљу призна под њезиним уставним именом ”Република Македонија”, које, као што знамо, оспорава суседна Грчка, која подсећа како је то име грчке историјске покрајине.

Међутим, недавно је министар спољних послова Македоније Никола Димитров, одговарајући на питање под којим именом би се земља могла придружити НАТО пакту, рекао ”како би у складу с привременим споразумом Скопље било спремно прихватити позив за чланство под радним именом с којим је примљена у Уједињене нације”.

Зашто је улазак у НАТО тако важан за Македонију, да је актуална влада спремна чак и на уступке по питању имена?

Македонски новинар и накладник Миленко Неделковски подсећа како земља већ има привремени назив под којим је наведена у УН-у и другим међународним организацијама, ”Бивша Југославенска Република Македонија”.

”Македонија и македонски народ нису спремни на било какве уступке због уласка у НАТО. У то можете бити безбедни. Но, садашња влада, која је изабрана нелегитимним путем и напорима америчког амбасадора у Македонији, Џеса Бајлија, спремна је не само на уступке, него дати и све продати нашим суседима. Не само име, него и историју, цркве, језик и територије”, рекао је Неделковски.

Према његовим речима, када кажемо реч ”Македонија”, треба разјаснити што имамо у виду. Владу Македоније или земљу и њезине људе.

”Ако мислите на Македонију као земљу и њен народ, Македонцима се то никако не би свиђело”, рекао је Неделковски.

У одговору на питање хоће ли Македонија ући НАТО и може ли за то добити безбедна јамства, Неделковски је категоричан:

”НАТО Македонији не може јамчити ништа. Чланство у НАТО пакту је само начин да нас у потпуности окупирају, а окупирана држава не може бити стабилна. Ми смо и сада под окупацијом, а тада ћемо то постати и службено. Ми ћемо бити под чизмом НАТО пакта, као што смо много пута у историјаи били под чизмом странца, када су овђе били Њемци, бугарски фашисти, а прије њих Османско Царство”, рекао је Неделковски.

С чињеницом да је македонска влада за чланство у НАТО пакту заиста спремна на разне уступке, међу којима и одбацивање назива ”Република Македонија”, слажу се многи македонски стручњаци.

С друге стране, директорка Центра за геостратешке студије из Београда, Драгана Трифковић, подсећа како спор због назива с Грчком траје дуги низ година.

”Јасно је да Грчка неће промијенити свој став, а македонска влада сада тражи модел којим ће решити проблем. Македонија је, као бивша република федерације земаља, стекла државност након распада Југославије. Треба прецизније одредити порекло појма ”Бивше Југославенске Републике Македоније”, као и појам Вардарске Македоније, територија који је додијељен Србији након потписивања мировног споразума у Букурешту с којим је окончан Други балкански рат”, рекла је Драгана Трифковић.

Према њеним речима, Македонија жели ући у НАТО ”како би избегла колапс”.

”Од самог почетка је Македонија, као и друге државе које су настале након распада Југославије, под директном су контролом спољних сила”, објаснила је Трифковићка.

”Сада се већ отворено говори о суверенитету земље који не постоји, те да су у Скопљу присиљени проводити политику коју намеће Запад. С друге стране, постоје они који верују да би ово подручје без надзора Вашингтона и Брисела брзо било подељено од стране суседних земаља које имају територијалне претензије према Македонији”, рекла је Драгана.

Драгана Трифковић је скренула позорност на очиту чињеницу да НАТО жели убрзати улазак неколико земаља у организацију.

Према речима стручњака, иако је изгледало да се НАТО развија и шири, та организација заправо пролази кроз озбиљну кризу.

”Нејасно је која је његова функција у данашњим промијењеним условима у подручју безбедности, што се неколико пута виђело када није био у стању јамчити безбедност земаља чланица. Осим тога, озбиљно су се промијенили односи унутар саме организације. На пример, Турска, амерички савезник и чланица НАТО пакта, објавила је координате тајних америчких база у Сирији”, подсетила је Трифковићка.

Према њеним речима, Македонија није посебно потребна НАТО пакту, као ни Црна Гора, али је Западу важна да се спречи могуће ширење руског утицаја. Стога Македонија неће моћи решити своје проблеме уз помоћ НАТО-а. Само ће се уклопити у шири контекст проблема с којима се тренутно суочава северноатлантски савез”, рекла је.

”Што се тиче албанског фактора у Македонији, он је изравно повезан са Западом и служи његовим интересима на Балкану. Међутим, ”снага” албанског фактора искључиво зависи о подршци Вашингтона. Можда би требало посетити на пример Сирије, где видимо да када Сједињене Америчке Државе не могу остварити своје планове, остављају своје бивше савезнике да се сами брину о себи”, рекла је Трифковићка.

Према њемим речима, приступање Македоније НАТО пакту може бити привремено рјешење, али ће судбина НАТО-а, Европске уније и Балкана овисити о променама које се одвијају на глобалном нивоу.

Др. Срђан Перишић, стручњак за међународне односе, сматра да је данас главни задатак НАТО пакта контрола над целим подручем Европе.

”Овај савез се наставља кретати у смеру који данас главна сврха његовог постојања, то је потпуно искључење Русије из Европе. Његова је сврха спречити економски, енергетску, политичку, културну и војну присутност Русије у било којем делу Европе. Након Украјине 2014. године, Балкан је одмах означен као следећи приоритет”, рекао је стручњак.

НАТО, посебице Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска, користе сва средства како би се спречила било каква могућност да Македонија води независну политику. У ту су се сврху западне обавештајне агенције користиле и албанским групама с Kосова, као у терористичком нападу у Kуманову у свибњу 2015. Дестабилизација Македоније седиректно спроводила из америчке базе на Kосмету. Kасније су бивше македонске власти биле жртва мешавине ”Обојене револуције” и постизборних макинација.

Власт је на крају додијељена Зорану Заеву, а албански фактор је ту одиграо кључну улогу. Албанци ће као награду добити статус једног од кључних народа у држави и готово властити територијални ентитет у Македонији.

Kао што је наведено од стране Срђана Перишића, Македонија је подељена, а присутност НАТО пакта у тој земљи је важна због затварања енергетских токова Русији уз ријеку Вардар.

”НАТО није заинтересиран за оно што се догађа с Македонцима или како живе. Важна је само контрола над територијем земље. Чланство Македоније у НАТО-у ће истодобно значити велики притисак на Србију, тако да се и она придружи савезу”, рекао је стручњак.

Перишић је сугерирао да би, због противљења Грчке, македонски премијер Зоран Заев врло лако могао прихватити нови назив државе.

”Дакле, све се чини да Македонија у НАТО уђе у најкраћем могућем року”, закључио је Перишић.

Историчар Марко Пејовић сматра неоправданим то гледати као на одлуку Скопља, као што је случај и у другим балканским пријестолницама.

”Власти у Македонији, али не само, под америчком су контролом, тако да се важне одлуке доносе изван државних институција. Улога тих институција је само саопштење тих одлука. Овде не постоји независна политика и не може је ни бити”, рекао је Пејовић.

”Македонија је сателитска држава, препуна унутарњих подела које постоје само због доминације спољних сила”, рекао је.

”Улазак Македоније у НАТО је само једно од питања америчке агенде, последице тога ће бити резултат провођења америчке воље у земљи. Воља народа, демократија на Балкану, политички дијалог и политика се своде на фразе чија значења нема смисла ни анализирати. Њима нико озбиљан не верује”, закључио је Марко Пејовић.

Гости емисије „Дебата” били су пуковник авијације у пензији Милорад Ђошић и др Драган Петровић. У емисије говорило се о томе како је окупирана Србија (00:58:00), како је угушен покрет Никад границеи како тајне службе разбијају патриотску опцију (01:07:00),. Послушајте:

Србин инфо

Поделите:

1 коментар

  1. Молим Видовдан, када преноси моје изјаве из руских медија, да ми не мењају име и пол. Унапред захвална, Драгана Трифковић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here