Македонски расколнички митрополит: Боље да останемо у расколу и своји, него да нас Грци ставе под своју јурисдикцију!

Поделите:

Агатангел Станковски (65), митрополит повардарски Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) у тексту на страницама „Нове Македоније“ тврди да се решење проблема МПЦ не може пронаћи у Српској цркви али ни у Васељенској патријаршији.

У наставку, целокупан текст митрополита Агатангела:

„Вољена моја духовна децо, пажљиво пратим ситуацију са нашом Светом Црквом, сва дешавања, написе и коментаре, па бих желео да дам свој поглед на ситуацију, који ће, надам се, многима помоћи.

Наиме, у протеклим деценијама македонски народ је сазрео и осетио потребу да формира своју Македонску православну цркву, па је, снажном вољом и радом свештенства и вернога народа, обновљена древна и славна Охридска архиепископија у лицу наше Свете Македонске православне цркве.

Да су Македонци били нешто друго, приклонили би се већ постојећој Српској или Бугарској цркви, али то нису учинили, већ су, уз велике напоре, уз велике препреке и искушења обновили Цркву; и данас, захваљујући томе, имамо стабилну Цркву.

Не беше лак пут црквенога раста и формирања, јер су српске владике мислиле да су изгубиле територију, па су нас прогласили расколницима и читав свет нам је окренуо леђа. Али занимљива чињеница јесте да је у тако лошим условима, уз минималну помоћ других помесних цркава, МПЦ данас духовно васкрсла и сада је здрава и зрела Црква, са својим образовним институцијама, својим епархијама, македонским архијерејима и свештенством, са безброј храмова и манастира, мноштвом монашких братстава и сестринстава, као и са много верних људи, који воле своју Цркву и државу Македонију.

Благодарни смо помесним црквама које су нам биле отворене и које су примиле наше студенте, наиме: Руској, Румунској, Бугарској и од недавно Грчкој цркви.

Дуго година је вођено неколико преговора са Српском православном црквом, који нису уродили плодом, јер су непрестано измишљали нереалне разлоге за блокирање преговора за наше саслужење.

И једино што смо добили са српске стране – то су ‘кукавичја јаја’ која су се излегла у нашој Цркви и изазивала су и још изазивају неслогу, лажући људе који верују у њих, да је решење у СПЦ.

Неуспешни преговори протеклих деценија показали су нам супротно. И више не смемо да стварамо илузије.

Црквено питање је надишло оквире Цркве, па су наши политичари почели да решавају црквени спор, као да су решили све проблеме у земљи, тако да им је само још ово питање преостало.

На њихову иницијативу послана су писма Васељенској патријаршији, са захтевом да Васељенски Патријарх реши овај ‘гордијев чвор’. Иако Свети архијерејски синод није добио никаква писма, обавештења или захтеве, неки новинари и медији усудили су се да напишу разне претпоставке о могућим решењима, а између осталог поменуто је да би МПЦ требало да се одрекне својих епархија у дијаспори и да их преда под јурисдикцију Цариграда, као и да би неколико наших манастира требало да постану ставропигијски манастири, односно да пређу под директну управу Васељенскога Патријарха.

Овом приликом бих желео да нагласим да македонски народ, ни у дијаспори ни овде, неће дозволити туђу јурисдикцију у нашим црквама и манастирима и да, ако је цена наше аутокефалије тако висока, онда боље да останемо као и раније, и без ичије помоћи. И са толико препрека постигли смо много у духовноме и материјалноме расту и напретку наше Свете Македонске православне цркве.

Наша Црква се не продаје и нећемо дозволити никоме да се игра са нама, понижава или одузима оно што смо ми и наши претходници створили знојем и крвљу. Унутрашње јединство и међусобно поверење су драгоцене ствари, па нека нас нико не раздваја. Чувајмо унутрашње јединство као највеће светиње.

Захваљујем свима онима који су нас током овога периода искрено помагали и подржавали, захваљујем и ‘кукавичјим јајима’, јер су нас научили да будемо пажљивији и зрелији, а највише захваљујем нашем верном македонском народу који воли своју Македонску православну цркву и позивам га да се још више укључи у живот Цркве, да воли своју веру и отаџбину и то преноси на будуће генерације Македонаца.

Само људи који воле Бога и своју Цркву могу да воле и граде нашу Македонију и благослов Божји биће са њим; а они чији су погледи упрти само у новац, моћ и пожуду, од таквих побећи ће благослов Божји. Нека нас Бог заштити од таквих вођа! Амин!”

Поделите:

1 коментар

  1. Прво СПЦ вратите све задужбине СРПСКИХ царева, краљева и жупана,
    као и средњовековних властелина и задужбинара после Великог рата,
    па са преосталим рестловима радите шта вам је воља!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here