Макрон изнео своју визију Европе

Поделите:

Tеснa сарадњa еврозоне и веће јединство када је реч о одбрани, имиграцији и безбедности – тако у будућности Европу види француски председник Емануел Макрон.

“Европа коју познајемо је превише слаба, спора, неефикасна, али само Европа нам даје капацитет да делујемо на светској сцени суочени са великим савременим изазовима”, рекао је француски председник.

Према његовим речима, потребно је дефинисати европску одбрамбену стратегију око 2020. године.

“На почетку следеће деценије Европа мора да има заједничке снаге за интервенције, заједнички војни буџет и заједничку доктрину деловања”, рекао је Макрон у говору студентима на Сорбони.

Те снаге би могле да делују као “партнер за националне војске” у земљама које желе да учествују у шеми, преноси АФП.

Такође је додао да Европа треба да има заједничке снаге цивилне заштите, али и европску обавештајну службу ради боље борбе против тероризма.

Рекао је да жели да отвори француску војску за европске војнике и предложио другим чланицама ЕУ да учине исто на добровољној бази.

Када је реч о имиграцији, Макрон је предложио заједничку Европску канцеларију за азил која би убрзала и усагласила процедуре појединичаних земаља.

“Само са Европом можемо ефикасно да заштитимо наше границе и пожелимо добродошлицу онима којима је заштита потребна на достојанствен начин, а у исто време да пошаљемо кући оне који немају право на азил”, рекао је Макрон, преноси Ројтерс.

Француски председник предлаже и постепено формирање европске граничне полиције.

“Једини начин да се осигура наша будућност је обнова Европе као суверене, уједињене и демократске”, сматра француски председник.

Макрон се осврнуо и на улазак Алтернативе за Немачку у Бундестаг, што је први пут после 60 година да се крајња десница нашла у немачком парламенту.

“Мислили смо да се прошлост неће вратити”, рекао је Маркон додавши да је појава таквог изолационистичког става резултат тога “што смо заборавили да бранимо Европу”.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here