Мало је познато да су МЕТЕОРИ постали манастир заслугом Немањића!

Поделите:

Православни манастири Метеори (грч. Μετέωρα — лебдеће камење) у грчкој западној Тесалији су веома познати, као право геолошко чудо и туристичка атракција. Најупечатљивији утисак сваког посетиоца Метеора је несвакидашњи положај цркава, манастира и испосница на стенама-стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој након Свете горе, због чега се налазе и на списку културне баштине УНЕСКО.
Међутим, ретко ко зна да су Метеори постали су монашко седиште у првом реду заслугом Немањића. Иако су још од 9. века монаси живели самостално по пећинама и литицама Метеора као изоловани у пустињи, ипак највећи значај ово место добија током српско-грчког царства које је на том простору установио српски цар Стефан Душан Силни, када је освојио Тесалију 1348. године.
Душанов полу-брат Симеон Синиша (син краља Стефана Дечанског и византијске принцезе Марије Палеолог) проглашава се, након братовљеве изнанадне смрти 1355. године, за цара Срба и Грка у Костуру (днашња Касторија или грч. Καστοριά) и продире у Тесалију где оснива своју државицу. Иако је сматрао да он има право на Тесалију захваљујући сродству са Душаном, Симеон Синиша се више осећао Ромејем (тј. Византинцем), него Србином. Тесалијска држава Симеона Синише се не разликује ни по чему од сличних новонасталих феудалних државица на тлу Грчке попут оне Томе Прељубовића у Јањини (грч. Ιωάννινα) или Угљеше Мрњавчевића у Серу (грч. Σέρρες). Све оне су имале српско племство као владаре, док је становништво у већини било грчко.
Маја 1362. године, Симеон Синиша издаје повељу којом званично дозвољава монасима да живе и подвизавају у метеорским пећинама, ослободио их је пореза и намета, потврдио постојеће и доделио нове поседе. Та повеља се и данас чува на истакнутом месту у највећем манастиру метеорског комплекса Велики Метеор, посвећеном Преображењу Господњем. Симеон Синиша је први владар који је до тада усамљене подвижнике почео да третира као монашке заједнице. Зато се с правом сматра, да монашка заједница Метеори, своје рађање дугује једном Немањићу, сину краља Стефана Дечанског и Душановом полу-брату, Симеону Синиши.

 

ФБ страница Историја Срба

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here