МАНДИЋ: Срби у Црној Гори су дискриминисани

Поделите:

Лидер опозиционе Нове Андрија Мандић и предсједник ДНП-а Милан Кнежевић разговарали су у Подгорици са представницима српског парламента које су упознали са „дискриминацијом Срба у Црној Гори“ и сугерисали им да се угледају на колеге из Албаније или Хрватске који се, како су рекли, кад дођу у званичу посјету Црној Гори прво састану са представницима свог народа.

Мандић је у разговору са српским парламентарцима поновио да су Срби у Црној Гори дискриминисани, а у прилог томе је навео, између осталог, да у тој држави нема ниједног грађанина српске националности на мјесту директора вртића, основне или средње школе, да је исти случај и са другим руководећим мјестима у просвјети као и у правосуђу, да се Срби не могу запослити у јавној администрацији и да су једини грађани у земљи који су дискриминисани по националној основи.

– Када долазе друге делегације из окружења, попут албанске или хрватске, оне имају обичај да се увијек састану прво са представницима свог народа, тако да не би било лоше да такву праксу успоставе и парламентарци из Србије приликом својих званичних посјета Црној Гори – рекао је Мандић, пренио је портал РТЦГ.

Састанак Групе пријатељства Скупштине Црне Горе са Народном скупштином Републике Србије одржан је у црногорском парламенту.

Мандић је рекао да су Срби једини грађани Црне Горе који су дискриминисани по националној основи.

Посебно, према његовим ријечима, данашње односе у Црној Гори компликује најава режима о доношењу новог закона којим би се одузела имовина СПЦ а на који српски народ и вјерујући људи никада неће пристати.

Кнежевић је акцентовао прогон политичких представника српског народа и српских посланика у парламенту Црне Горе кроз, како је рекао, монтиране судске процесе и стотине прекршајних пријава којима су обухваћени и лидери и посланици и локални функционери, активисти и симпатизери ДФ-а.

Нагласио је да је дио посланика ДФ-а баш за вријеме трајања самог састанка са колегама из Србије, у суду и да се брани у једном од бројних поступака које је против њих покренула власт, која у континуитету дискриминише српски народ у Црној Гори.

Један од примјера дискриминације, који је Кнежевић навео, је и тај да власт покушава да спријечи и прославу великих и значајних датума из историје Срба као што је прослава 100. година од уједињења Србије и Црне Горе.

Мандић и Кнежевић су још указали да они не траже помоћ од својих колега из Србије, јер су у стању да се и сами боре са оваквим стањем, али да осјећају дужност да их као своје сународнике упознају са тешким и дискриминаторским амбијентом у ком се, како кажу, српски народ у Црној Гори данас налази.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here