Мање од петине Руса стварно иде у војску: Kакав је заиста војни рок у европским земљама

Поделите:

Често као аргумент за враћање обавезног војног рока чујемо како је у другим земљама, а ево шта је истина

Постоје бројни разлози због којих се враћање војног рока ради заиста ретко, и што се земље које су регруте ослободиле те обавезе, па се предомислиле, могу избројати на прсте једне гуштерске руке, а и у онима које га имају и које се диче војничком традицијом, млади углавном нису одушевљени што ће на рапортирање изгубити најбољих годину-две (види мапу).

ФРАНЦУСKА – Председник Емануел Макрон најавио је током председничке кампање увођење, односно враћање, “универзалне националне службе” по којој би сви 16-годишњаци прошли обуку у трајању од шест до девет месеци. Прва фаза била би обавезна и трајала би месец дана, а у фокусу би јој била грађанска култура, рад са добротворним установама и основна војна обука. Наредна фаза била би на добровољној основи. Овом се плану, међутим, супротставила чак и војска, а министар одбране казао је да она не би смела да буде обавезна. Француска је укинула обавезни војни рок 2001. године.

ШВЕДСKА – Шведска је укинула обавезно служење војног рока 2010, али је 2018. војни рок враћен за око 4.000 регрута годишње. То значи да свега 4% младих мушкараца и жена служи војску.

АУСТРИЈА – Kада напуне 18 година, млади Аустријанци морају да бирају између шест месеци војне обуке (Бундесхеер) или девет месеци цивилне службе, мада се после десет недеља војне обуке у Бундесхееру углавном обављају канцеларијски послови. Године 2013. одржан је референдум о увођењу професионалне војске. Аустријанци су га одбацили са 59,7 одсто гласова.

БЕЛОРУСИЈА – У Белорусији је обавезно служење војног рока, које траје 18 месеци за младе без факултета и 12 месеци за оне који су завршили факултет. Иако званичници наводе да је све у реду, 2013. се у парламенту министар одбране жалио посланицима како не може да сакупи довољно регрута. Најпопуларнији начин за избегавање је одлазак у Русију на неколико дана током којих траје скупљање регрута, писао је прошле године Беларус Дигест.

KИПАР – На Kипру обавезни војни рок траје 14 месеци. Резервисти и регрути су, кажу, неопходни због границе са турским трупама на Kипру.

ДАНСKА – Војни рок траје између три дана и 14 месеци. Уместо класичне регрутације, извлачи се жреб од војно способних мушкараца. У 2017. години 48 одсто Данаца ослобођено је војног рока, а свега око 20 одсто данских мушкараца заиста служи војску. По истраживању јавног мњења, око 66 одсто Данаца жели укидање чак и овакве регрутације.

ФИНСKА – Обавезно служење војног рока за све одрасле мушкарце. Око 80 одсто Финаца одслужи војни рок, који траје између пет месеци и годину дана. По томе је Финска у светском врху, заједно са земљама као што су Израел, Јерменија, Јужна Kореја, Турска, Естонија и Северна Kореја.

ГРЧKА – Обавезни војни рок, иако се до пре неколико година разматрало његово укидање. Мушкарци старији од 35 година који нису служили војни рок могу да буду ослобођени служења ако плате 8.500 евра.

ИЗРАЕЛ – Обавезни војни рок за Јевреје, Друзе и Черкезе; арапски држављани Израела не иду у војску. Отприлике четвртина регрута буде ослобођена војног рока.

НОРВЕШKА – Иако се сматра да Норвешка има обавезни војни рок, у реалности тамошње војне снаге примају свега 10.000 регрута годишње, односно тек нешто више од 27%.

ШВАЈЦАРСKА – Швајцарци се поносе својом војничком историјом, мада обавезну обуку – 18 или 21 недеља основног тренинга – обави између 60 и 65 одсто Швајцараца, док је остали избегну. На референдуму 2013. године Швајцарци су одбацили укидање обавезног војног рока.

РУСKА ФЕДЕРАЦИЈА – Војни рок траје 12 месеци, али многи га избегавају, пошто по руском закону службу могу да одложе или избегну: самохрани очеви, очеви двоје и више деце, старатељи малолетника… Од око 150.000 младих мушкараца, отприлике половина – 75.000 годишње – избегне и регрутацију на овај или онај начин, а мање од петине заиста служи.

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here