Marković: Najbrutalniji atak i neviđenu propagandu nosili su akteri iz susedne Srbije

Podelite:

„Vlada će o zakonu razgovarati sa akterima unutar Crne Gore. O tome ne može odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić“, rekao je za RTCG, premijer Crne Gore Duško Marković.

„Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije. Dijalog je neupitan i on je temeljni princip kad postoje razlike. Dijalog ne treba da nas udaljava, to je nešto na čemu snažno insistiram i želim da do njega dođe ili da se nastavi“.„Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje ga Predsjednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče. Zakon može biti osporen u cjelosti ili u pojedinim normama, ali kroz jasnu proceduru predviđenu za to. Kroz predlog za ocjenu ustavnosti zakona ili u parlamentu da neka politička većina pokrene amandmane na izmjenu zakona ili stavljanje tog zakona van snage do donošenja novog. Ne može crkva tražiti povlačenje zakona, jer nema ustavne mogućnosti za to“, poručio je Marković.

Marković je najavio da će se do kraja neđelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora „o onim pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima koji postoje“, te da je „država tu da garantuje da nema razloga za strahove i zablude“.

Na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije, Marković je rekao kako su očekivanja da će litije i molebani biti dovoljno jak razlog da se zakon povuče, što pravno nije moguće.

„Teško je u pitanje dovesti ustavnost zakona, jer ga je pozitivnim ocijenila Venecijanska komisija. Vjerujem da postoji razuma kod mitropolita da se sa Vladom nastavi razgovor o ovom važnom pitanju. Ovo nije samo pitanje zakona, već ukupnih društvenih odnosa u zemlji“, rekao je premijer.

„Što se tiče Srbije, njih želimo kao pouzdanog i uspješnog susjeda, da o pitanju razlika razgovaramo na državnom nivou, a ne preko medija i programiranih analitičara i intelektualaca“, rekao je Marković.

„Sva dešavanja koja su uslijedila nakon usvajanja zakona nijesu bila samo otpor tom aktu, već je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da država suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.“

„Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su je akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije“, rekao je Marković.
„Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je jasan odnos o državi Crnoj Gori i njenom pravu da suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.“„Uz kampanju koja je dolazila iz Srbije od strane zvaničnika i opozicionih predstavnika, te medijski pritisak, na sceni je skrivena kampanja protiv zakona koju je sprovodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske na neduhovan način, u kojoj se prijetilo pravoslavnim crnogorskim vjernicima da ne podržavaju zakon, da ne stoje iza vlasti koja ga je predložila, jer će ne samo oni, nego čitave porodice biti proklete i izopštene iz pravoslavlja“, rekao je Marković.

vostok.rs
Podelite:

2 Komentari

  1. Pa vi gospodine kombse za vjeru u Boga nepoznata stvar pošto u vrijeme kad ste rođeni i odrasli komunizam se potrudio daa vas informiše o tom kog ste roda i poroda teško je objasniti. Da crkvenu imovinu ne možete prodavati ko onu iz vremena samoupravljačke birokratske Jugoslaviji. Asobzirom da ste raskrčmili sve što su u onom vremenu dobrovoljci izgradili sad bi i crkvenu imovinu da unovčite. Mislim da ste na pogrešnom putu al isto tako mislim da onaj ko vam je naredio da proglasiti taj zakon neće dozvoliti da ga proglasiti ništavnim. Časno bi bilo gospodine Markoviću da siđete sa te sa te sražne fotelje.

  2. Koji je ovo lisac, nije davno reko Njegos ne daj me boze zrikavih ociju, takve su njegove.Kako me je razocarao. Nikada glasove moje porodice nece imate a bilo ih dugo godina. Ovce progledale!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here