Маск: Човечанство је на прагу катастрофе, стижу проблеми које ће бити тешко решити

Поделите:

УВЕРЕН ДА ЋЕ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА УСКОРО ЗАМЕНИТИ БЕЗМАЛО СВЕ ЉУДСКЕ ПРОФЕСИЈЕ

„Људска раса се креће ка свом краху, али мало ко то примећује или се брине због тога. Повећање броја људи на Земљи се убрзава, а то ће довести до краха“
По његовој процени, решење ће бити у увођењу „безусловног базног прихода“, односно – редовних новчаних исплата сваком члану друштва, независно од тога да ли нешто ради или не ради. Ипак упозорава: „Та мера у себи крије другу опасност. Отвориће се за многе људе проблем – смисла живота. Мораће да се решава проблем масовног осећања људи да су непотребни. А то је проблем који ће бити тешко решити“
ОСНИВАЧ америчких компанија СпацеX и Тесла – Илон Маск – изјавио је да се човечанство налази на – прагу катастрофе!

Ни мање, ни више.

Свој катастрофизам је образложио овако:

„Људска раса се креће ка свом краху, али мало ко то примећује или се брине због тога. Повећање броја људи на Земљи се убрзава, а то ће довести до краха“.

Маск је ово написао на свом Тњиттер-налогу, реагујући на чланак Фреда Пирса у научно-популарном часопису Нењ Сциентист, објављен под насловом „Тхе њорлд ин 2076: Тхе популатион бомб хас имплодед“.

У питању је чланак из новембра 2016-те о главним проблемима које планета има са становништвом које на њој живи: са брзим старењем популације и све ограниченијим прехрамбеним ресурсима.

Пирс – као и Маск – упозорава да човечанство чека производња недовољна за преживљавање постојећег, а поготово увећаног, становништва, заједно са убрзаним старењем.

Међутим, Пирс не искључује сасвим могућност да ће – захваљујући развоју медицине и подизању нивоа живота фактички на целој планети – „стари људи моћи да постану нови млади“.

Маск је и раније говорио о својим страховањима за будућност човечанства. Само, то је било поводом долазеће свеопште роботизације.

Он је прилично сумњичав да ће људи бити у стању да постоје „у симбиози са напредном вештачком интелигенцијом“.

По његовој процени, вештачка интелигенција ће „заменити практично све професије“, а неуронске мреже ће у блиској будућности „боље од човека обављати чак и креативне послове“.

Он је уверен да човечанство од великих проблема може спасити само увођење „безусловног базног прихода“, односно – редовних новчаних исплата сваком члану друштва, независно од тога да ли нешто ради или не ради.

Овим поводом је упозорио: „Ова мера у себи крије другу опасност. Отвориће се за многе људе проблем – смисла живота. Многи себе не виде изван свог посла, а наметаће се питања типа: ако нисам потребан, ако мој рад никоме није потребан – шта даље? У чему је смисао? Мораће да се решава проблем масовног осећања људи да су непотребни. А то је проблем који ће бити тешко решити“.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here