Масовни протести на улицама Минска: Стотине ухапшених

Поделите:

На протесту белоруске опозиције у Минску, поред споменика „Минск-град херој“, се окупило око десет хиљада демонстраната. Полиција је привела више од 100 учесника протеста.

Народ се окупио на тргу Победе и на тргу преко пута споменика, број демонстраната расте. На десетине људи прилази тргу Победе, где је заустављен саобраћај. Демонстранти долазе и из других крајева града, преносе медији.

Полиција позива демонстранте да се разиђу упозоравајући их да ће против учесника протеста бити примењена посебна средства.Подсетимо, тенкови су током данашњег дана дошли у центар Минска са севера града. Поред Палате независности су се тада већ налазила оклопна возила, три екипе хитне помоћи и три ватрогасна возила.

Протести у Белорусији

У Белорусији трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Европска унија не признаје Лукашенка за легитимног председника.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here