МАСОВНО НАПУШТАЈУ KОСОВО: Албанци беже из јужне покрајине!

Поделите:

У извештају Kосовске агенције за статистику се наводи да је већина тих људи отишла са Kосова легалним путем.

Kосово је током 2018. напустило скоро 30.000 грађана, што је три пута више него 2017. године, а главни разлози због којих одлазе у иностранство су повезивање са члановима породице, тражење посла и студирање, показују подаци Kосовске агенције за статистику. По тим подацима, са Kосова је током 2018. године, легалним и илегалним токовима емигрирало 28.164 грађана док је у истом временском периоду на Kосово дошло око 7.000 особа.

У извештају Kосовске агенције за статистику се наводи да је већина тих људи отишла са Kосова легалним путем док су главни разлози за одлазак у иностранство били повезивање са члановима породице и запослење.

„Легална миграција настала је због спајања породица, бракова, проналаска посла, сталног пресељења (углавном у суседне земље), дугорочних студија, запошљавања и тако даље. Такође, током 2018. године један број миграната је затражио азил у земље ЕУ, укључујући земље Европске асоцијације за слободну трговину – ЕФТА”, наводи се у извештају, преноси Бета.

Додаје се да је значајан број грађана Kосова отишао у Сједињене Америчке Државе, Kанаду и Турску.
Извештај је показао да је током 2018. скоро 9.000 становника Kосова променило пребивалиште на тој територији.

„Процењује се да је током 2018. значајан број резидентног становништва на Kосову из различитих разлога променио своје пребивалиште (општину) углавном из сеоског у урбано и приградско насеље. Број лица која су променила пребивалиште из једне општине у другу на Kосову, процењује се на 8.967 становника”, наводи се у извештају.

Додаје се да су током 2018. из других држава на Kосово дошле 6.762 особе, углавном повратници, азиланти и они који имају дозволу боравка.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here