Масовно подношење захтева за испис из држављанства БиХ

Поделите:

Захтјев за испис из држављанства БиХ само у протекле три године поднијело је 12.157 особа, показали су подаци Савјета министара БиХ који су достављени Представничком дому Парламента БиХ.

Према овим подацима, које парламентарци оцјењују алармантним, 2015. године држављанства БиХ одрекло се 3.576 грађана, годину касније скоро хиљаду више, а лани је њихов број био нешто мањи – 4.195.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ и члан Заједничке парламентарне комисије за људска права Лазар Продановић рекао је да су подаци о броју људи који се исписују из држављанства БиХ алармантни и поражавајући.

– Људи који се исписују из држављанства БиХ никада више немају намјеру да се врате у земљу. У посљедњих десет година демографска слика БиХ се драматично погоршала. Ако се овакав тренд настави, за 30 година БиХ ће остати без пола становништва – истакао је Продановић.

Сматра да одласку становништва највише доприносе бесперспективност, лоша економска ситуација и врло турбулентна безбједносна и политичка ситуација.

– Када имамо све то у виду, није чудо што се држављани БиХ одричу матичног држављанства и узимају држављанство друге земље. Овим подацима ваља додати и велики број људи који одлазе трбухом за крухом у друге земље и оне који имају двојна држављанства. То је аларм за све у БиХ да ову земљу учине перспективнијом за живот и стабилнијом у сваком смислу ријечи – нагласио је Продановић.

Додаје да је очигледно да је стање за живот у БиХ далеко горе него у другим земљама бивше Југославије, које су такође имале ратне сукобе, али су се окренуле будућности и развоју.

– БиХ већ годинама стагнира и назадује у сваком смислу – казао је Продановић.

Посланик Независног блока у Парламенту Бих Садик Ахметовић, који је тражио податке од Савјета министара, сматра да је ово само још један показатељ вођења лоше политике.

– Грађани се одричу држављанства због небриге власти за њих и неспособности да направе билатералне уговоре са другим државама да би наша дијаспора могла задржати пасош и држављанство БиХ. У одговору је наведено да се тренд одрицања од држављанства БиХ сваке године повећава. У времену које је пред нама мора бити заступана политика која ће спријечити наставак одласка људи и омогућити нашим грађанима да у земљама у којима живе могу имати двојно држављанство – истакао је Ахметовић.

Он је додао да ће без крупних промјена БиХ за неколико година постати земља стараца.

– Ако подацима о одрицању од држављанства додамо и чињеницу да је сваке године све већи број оних који одлазе и да су то углавном млади и школовани људи, то је неминовност – рекао је Ахметовић.

Да би постали држављани Њемачке, Аустрије, Словеније или неке друге земље око 75.000 људи се у протеклих 20 година одрекло пасоша БиХ, за шта су платили више од 40 милиона КМ. За одрицање од држављанства плаћа се административна такса од 800 КМ. Изузетак су они који испис из држављанства траже да би постали држављани неке од земаља бивше Југославије, за шта је такса 200 марака.

Глас Српске

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here