subota, decembar 14, 2019
Home Info Mast je, ipak, zdrava!

Mast je, ipak, zdrava!

Podelite:

Mast gori na višoj temperaturi nego maslinovo ulje i puter, a na nižoj nego suncokretovo ulje, što je čini idealnom za pripremu jela u rerni, pržena jaja

Nakon optužbi da šteti zdravlju, mast je nepravedno proterana iz kuhinje, a na njeno mesto došle su “fensi” varijante, poput kokosovog i avokado ulja. Poslednjih godina, ipak, nutricionisti stidljivo priznaju da mast uopšte nije loša za naše zdravlje, jer sadrži nezasićene masne kiseline, koje su odlične za srce. Kuvari su presrećno dočekali novu vest, jer znaju da jela spremljena na masti imaju poseban “šmek”.

Mast gori na višoj temperaturi nego maslinovo ulje i puter, a na nižoj nego suncokretovo ulje, što je čini idealnom za pripremu jela u rerni, pržena jaja. Povrće prženo na masti hrskavije je nego ijedno drugo i manje masno nego ono prženo na maslinovom ulju, a ako želite lepu koricu na piletini, dodajte mast pri kraju prženja. Odlična je i za testa jer ih čini lakim za oblikovanje i vazdušastim. Može trajati mesecima ako je čuvate u zatvorenoj posudi u frižideru.

Savet plus: Probajte i stari recept naših baka, malo masti na hlebu posuto alevom paprikom ili za slatku varijantu, sa džemom.

 

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

loading...
css.php