Матица српска морала да образложи Влади гостовање десничара

Поделите:

Матица српска морала је, на захтев Kабинета председнице Владе, да достави образложење зашто је уочи обележавања Међународног дана сећања на Роме, жртве геноцида, организовала предавање немачког ултрадесничара Геца Kубичека, а у том образложењу, председник Матице српске Драган Станић негирао је да је било речи о лошим намерама те институције.

Из Kабинета председнице Владе Србије Ане Брнабић прослеђен је захтев Министарству културе и информисања да се Матици српској достави на изјашњавање информација коју су од премијерке затражили председник Лиге Рома Осман Балић и председник Управног одбора Удруженог покрета слободних станара из Ниша Саша Kостић.

Балић и Kостић су Матицу српску оптужили да је организовањем предавања Геца Kубичека помогла ширењу “неонацистичке пропаганде, промовисању идеја фашизма, изазивању расне и верске нетрпељивости, као и отвореном застрашивању највећег дела ромске популације”.

Они су Матицу српску оптужили да је прошле године “намерно организовала” предавања двојице немачких ултрадесничара, уочи 2. августа, Међународног дана сећања на Роме, жртве геноцида.

Председник Матице српске Драган Станић је, у одговору упућеном Министарству културе и информисања, навео да је Kубичек одржао предавање 1. августа 2017. године, јер је “једино тога дана могао да пронађе слободан термин”.

“У томе није било никакве жеље да се указује на Међународни дан сећања на Роме, жртве геноцида нити да се, евентуално, указује на Илиндан као дан значајан за православни календар”, навео је Станић у одговору који је објавио Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

“Неонацистичке пропаганде није било. Промовисања идеја фашизма није било. Изражавања расне и верске нетрпељивости није било. Ромска национална мањина није помињана… Матица српска се не бави никаквим обликом пропагандне политичке и идеолошке делатности него је предмет њеног рада пре свега подстицање и афирмација свих облика културне, уметничке и научне креативности”, написао је Станић у одговору Министарству. ВОИЦЕ је навео да ни данас, шест месеци након предавања, Матица српска на свом, иначе веома ажурном и богатом Јутјуб каналу још није окачила снимак спорног предавања нити на њеном сајту постоји вест с тог догађаја.

Поједини медији објавили су да је Kубичек рекао да је немачки народ изложен неком притиску у погледу политика сећања и да им се стално “спочитава” Холокауст, као што је Србима “наметнута Сребреница”. Њујорк тајмс је у опширној репортажи о Kубичеку, под насловом “Пророк нове немачке деснице” писао о његовим идејама и ставовима, а у тексту је наведено и да Kубичек и његова супруга, као “превише радикални”, 2015. године нису примљени у АфД.

 

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here