Матичне ћелије из пупчаника – има ли оправдања за чување?

Поделите:

Има ли смисла чувати матичне ћелије из пупчаника? Одговор смо потражили од медицинског саветника, др Александре Игњатовић

Матичне ћелије изазивају све већу пажњу јавности, информације су често опречне, а будући родитељи у дилеми јер је порођај ипак једина шанса да се матичне ћелије из пупчаника сачувају. Тим поводом разговарали смо са медицинским саветником – др Александром Игњатовић.

Др Игњатовић сматра да је пре свега важно да будући родитељи буду добро информисани пре доношења одлуке о чувању матичних ћелија своје бебе.

Зашто је ова одлука важна за родитеље и шта им ви саветујете – зашто да сачувају матичне ћелије своје бебе?

– Матичне ћелије су извор зивота, имају јединствену способност да се деле и развијају у различите врсте ћелије у организму. Заправо од њих настају све ћелије нашег организма и оне служе како би обновиле оштећена или оболела ткива и органе. Савремена медицина се развија у правцу регенеративне медицине где ће се управо матичне ћелије из пупчаника користити највише, због безбедности и веће успешности терапије. Управо наша деца ће имати највише користи од регенеративне медицине и зато је важно да их сачувамо у тренутку кад имамо јединствену прилику за то – на порођају.
По чему се матичне ћелије из пупчаника разликују и зашто су оне боље од ћелија узетих из коштане сржи?

– Тренутно се преко 80 различитих обољења може лечити матичним ћелијама и оне су стандардна терапија за лечење хематолошких болести. Уколико дође до потребе за лечењем, а немате сачуван свој узорак матичних ћелија, тада се приступа потраживању донорског узорка из јавне банке, које ми нажалост у Србији немамо. Шанса да се пронађе одговарајући донор је 1 : 20.000.

Докторка Игњатовић истиче да матичне ћелије из пупчаника не захтевају потпуну подударност између донора и пацијента.

– Оне су младе, старе само девет месеци, за разлику од матичних ћелија одрасле особе, па самим тим имају и већу регенеративну способност.

Kолика је шанса да нам сачуван узорак икада затреба? Постоји ли уопште медицинско оправдање за чување?

– У свету чак 60% пацијената којима су потребне матичне ћелије за лечење, не могу пронаћи одговарајућег донора коштане сржи, нити узорак из јавне банке матичних ћелије.

Процењује се да ће 1 од 217 особа имати потребу за лечњем матичним ћелијама током свог живота, а 1 од 3 особе имаће користи од регенеративне медицине за коју су матичне ћелије из пупчаника најделотворније.

Да ли је узорак узет из крви пупчаника довољан, ко све може да га користи и колико пута можемо употребити сачуван узорак матичних ћелија из пупчаника?

– Да ли ће узорак бити довољан зависи од обољења, узраста, телесне тежине пацијента и наравно самог одговора организма на терапију који је увек различити тј. индивидуалан за сваки организам посебно. Матичне ћелије из пупчаника су 100% подударне детету од ког су узете, али је велики степен подударности између браће и сестара, као и родитеља, али се свакако пре одмрзавања узорка проверава ткивна подударност или ХЛА типизација. Матичне ћелије су лек и оне се након одмрзавања не могу поново замрзавати, зато је добро да се пре замрзавања укупна количина прикупљених матичних ћелија из пупчаника подели у више мањих узорака.

Шта родитељи треба да ураде како би сачували матичне ћелије своје бебе?

– Родитељи треба на време да донесу одлуку којој компанији ће поверити на чување матичне ћелије, треба да обрате пажњу на сертификате и лиценце које омогућавају установи да припрема матичне ћелије за лечње, а не само да их чува. У 8. месецу трудноће родитељи добијају сет за прикупљање матичних ћелија који носе са собом у породилиште. Једина им је обавеза да обавесте курирску службу након порођаја. О свим осталим корацима процедуре брине представник банке у Србији, а то је јасно навео у уговору који родитељи потписују.

Докторка Александра Игњатовић представница је компаније ЦОРД иПС која заступа два највећа биомедицинска центра за матичне ћелије у Европи.

Kао што је наша саговорница на самом почетку нагласила важно је да се добро информишете и упознате са свим могућностима које нам је савремена медицина омогућила.

Не заборавите да је прилика за чување матичних ћелија само једна – искористите је и дугорочно инвестирајте у здравствену будућност целе породице.

Бебац

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here