МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: У ЦГ сад нећу ни мртав!

Поделите:

За Србију је неприхватљива одлука Црне Горе да забрани улазак у ту земљу четворици српских интелектуалаца, али наша држава неће узвраћати контрамерама. Према оцени аналитичара, потез Србије је за поштовање, јер је она, за разлику од Црне Горе, решила да поштује цивилизацијске и европске тековине.

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић најавио је да наша држава неће уводити реципрочне мере, иако потез црногорских власти свакако није позитивно дочекан у Србији, нарочито када се обележава сто година од победе у Првом светском рату.
– Тај догађај је заједничка победа у тешком времену и он је могао да додатно унапреди односе две земље. Одлуку о забрани донели су људи који су легално изабрани у Црној Гори и та власт има велику већину и подршку. Србија не жели мере те врсте. Уз поштовање свих наших разлика, треба да градимо добре односе, а не да доводимо у питање оно што не бисмо смели – изјавио је Одаловић.

Под изговором да штити стабилност и безбедност од недобронамерних, Црна Гора је и званично признала да је забранила улазак у земљу академику Матији Бећковићу, историчарима Александру Раковићу и Чедомиру Антићу, као и професору права Дејану Мировићу, који су били најављени као говорници на прослави Подгоричке скупштине 1. децембра, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

„Непожељни“ Бећковић јуче је за Курир рекао да неће ни мртав у Црну Гору после званичног образложења Подгорице о овој забрани.
– Нећу тамо ни мртав, а не бих да проверавам да ли је истина или није – изјавио је Бећковић. Претходно је рекао да је планирао да, када умре, живи у Црној Гори.

Он објашњава и да му позив на обележавање сто година од завршетка Првог светског рата и присаједињења Црне Горе Краљевини Србији није упутила држава.

– Импонује ми да једној чланици НАТО пакта безбедност може да угрози један песник. Мене није тамо звала црногорска држава, него једна организација, Национални савет Црне Горе и Митрополија црногорска, тако да сам ја веровао да је држави довољно што она то не обележава, али да то неће забрањивати појединцима и организацијама – напомиње Бећковић.

 

Курир
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here