Матија Бећковић у Грачаници: Србин је онај кога се тиче Косово

Поделите:

Да је Косово изгубљено, говоре они који су сами изгубљени!

Србин је онај кога се Косово тиче. Јер оно није само овде на земљи већ и на небу и свуда гдје има српског народа – поручио је Матија Бећковић.

Јерусалим је једини град, а остало су мјеста. Косово је једино поље, а остало су пољане. Косовска битка је једина битка која траје вјековима, а остало су туче. Косово Поље је највећи врх наше традиције и наше културе.

Овим ријечима обратио се академик Матија Бећковић, добитник овогодишње награде „Лазар Вучковић“, коју готово пола вијека додјељује приштински недјељник „Јединство“, једини косметски лист на српском језику.

На књижевној вечери одржаној синоћ у препуном Дому културе у Грачаници гдје је добитнику уручена награда са именом трагично настрадалог пјесника са Космета, Бећковић је поручио:

– Србин је онај кога се Косово тиче. Јер оно није само овде на земљи већ и на небу и свуда гдје има српског народа. Косово је модерно речено, ДНК српског народа, јер је поезија побиједила историју. Јер, историја не зна за Косовку Девојку, ни за Орловића Павла, ни браћу Југовиће, ни за њихову мајку, Рељу Крилатицу, ни за дијете Лауша, али поезија зна и како су изгледали и гдје су погинули и како су се борили и у којој су се цркви причестили – рекао је Бећковић. – Косово је више на небу него на земљи, то је оно поље са кога смо кренули увис и под својим именом убројани у хришћане. Наша велика поезија је крунисана косовским циклусом, а закључак те поезије је била пјесма „Пропаст царства Српског“.

Бећковић је нагласио и да се стално говори да је Косово изгубљено, те да то говоре они који су сами изгубљени, а да се Косово може изгубити само ако се изгуби у духу српског народа, што се неће догодити. Послије бесједе Бећковић је публици говорио и своје пјесме.

– Ова награда носи име пјесника који је као и многи други велики пјесници завршио трагично, али за памћење је остала његова награда и ови сусрети – рекао је Бећковић, коме је награду „Лазар Вучковић“ уручила уредница и замјеник директора листа „Јединство“, Рада Комазец.

Извор: Искра, Стање Ствари

Поделите:

6 Коментари

  1. Ovaj “pjesnik” sada lepo poje ali dugo je on u SANU a tada nije tako “pojao” a upravo tada se i gubilo Kosovo a SANUisti ništa se nisu čuli, niti taj “poeta” niti drugi “mislioci”, valjda su drugačije mislili tada!

    • Hm,hmm..pa,pojao je,doduse bez gusala,dok ” Iva legenda” , nije otisao u penziju, i raspustio SANU, u francuskoj 7 ,ali,za utehu,ne tako davno, svestenstvo,je napravilo i napunilo, skamije Kraljevske akademije nauka…red tamjan,red hasis…” na nargile”..i jos po nesto.

  2. Pa lepo Matija govori ali od govora i besede neće Kosovo biti ni veće ni manje nego što jeste..
    zemlja je uvek tražila krv i znoj a on je sa svojom poetik0m negde na sedmom nebu..
    na visovima iznad višnje visosti..
    na krilima heruvima i iznad vidika serafima se ne vidi prašinina u kojoj grca sirotinja raja..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here