Матијевић платио 6,5 милиона, а није купио „Славију лукс”

Поделите:

Београд – Бизнисмен Петар Матијевић, који је за себе рекао да није „краљ меса, већ краљ туге, муке и проблема”, после одлуке Привредног суда у Београду изгледа да има додатни разлог за бригу. Судија је одлучио да београдски хотел „Славија лукс” није могао да буде продат пре него што се правоснажно утврди да ли дугује два милиона долара аустријској фирми „Фил Шар”.

Тиме је практично укинуто решење јавног извршитеља Марка Вукићевића о продаји хотела на лицитацији, која је одржана средином јануара, а на којој се као једини купац појавила фирма Петра Матијевића „Мат рилестејт”.

Овај бизнисмен већ је уплатио излицитирани износ од 6,5 милиона евра, али је и свесно прихватио ризик да неће моће да преузме хотел док Привредни суд не оконча процес који је покренула управа овог хотела.

Кључ је у томе, како објашњавају за наш лист у Привредном суду, да је извршитељ Марко Вукићевић заказао јавну продају пре одлуке суда по приговору на његово решење о лицитацији.

Петар Матијевић није хтео да за „Политику” коментарише одлуку Привредног суда, а од извршитеља Марка Вукићевића није било могуће сазнати зашто није сачекао да се суд изјасни.

У Комори извршитеља рекли су нам да ће одлуку суда моћи да коментаришу тек након што их јавни извршитељ обавести како ће даље поступити. У ишчекивању одлуке извршитеља, од које зависи да ли ће лицитација бити поништена, а Матијевићу враћене паре, ново рочиште пред Привредним судом заказано је за 6. фебруар.

Ова правна заврзлама почела је 1988. године, када је бивше руководство „Славија хотела” потписало уговор о улагању са Браниславом Шарановићем, власником фирме „Фил Шар” из Беча. Обавеза менаџмента била је да прибави дозволу за одржавање живих игара у једном делу хотела. Међутим, доласком „Гранд казина” на ово тржиште „Фил Шару” није могло да буде омогућено одржавање „живих игара” јер су се законски прописи променили, а овај инвеститор је имао монопол на тржишту.

Пословни партнери касније су кроз седам анекса регулисали међусобне односе, а директор „Славија хотела” Веселин Јовићевић данас тврди да су оставили чисте рачуне и да ова компанија ништа не дугује „Фил Шару”.

„То се види из анекса седам, у којем се јасно наводи да уговорне стране констатују да су сва међусобна потраживања измирена и да не постоје никаква дуговања“, каже Јовићевић.

Стицајем несрећних околности Бранислав Шарановић је 2009. године убијен, а његова супруга Катарина 2015. је покренула арбитражни спор пред Привредном комором. Годину дана касније арбитражно веће је олучило да се „Фил Шару” са каматама плати око два милиона долара.

„С обзиром на то да је арбитражна одлука по својој природи правоснажна и извршна, на њу не постоји право жалбе. Међутим, по Закону о арбитражи та одлука се може оспоравати пред домаћим судовима у редовном судском поступку. Пред Привредним судом у Београду у марту 2017. године покренули смо тужбу за поништај“, објашњава Јовићевић генезу овог правног проблема.

Паралелно са тим, извршитељ Марко Вукићевић кренуо је у наплату дуга и заказао јавну лицитацију хотела „Славија лукс”. Међутим, управа ове компаније у јулу прошле године поднела је захтев за одлагање извршења, са образложењем да се води судски поступак за оспоравање дуга од два милиона долара. Извршитељ је у јануару ове године одбио њихов захтев. У међувремену је хотел продат, а управа је поднела приговор Привредном суду. Најновија одлука суда заправо је одговор на овај приговор.

Привредни суд је решењем од 22. јануара укинуо одлуку јавног извршитеља од 3. јануара којом је одбио захтев за одлагање. Суд је наложио извршитељу да поново размотри тај захтев о одлагању лицитације. Практично, извршитељ сада треба да размотри захтев о одлагању продаје хотела који је већ продат.

„Напомињемо да је јавни извршитељ орган у извршном поступку који спроводи извршење и одлучује о одлагању, а суд цени законитост његових аката“, објашњавају у Привредном суду.

Маријана Авакумовић – Аница Телесковић / Политика

Извор: vaseljenska.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here