Медијско затупљивање: Нова серија РТЦГ о „српским окупаторима“

Поделите:

Најава да ће се у продукцији Јавног сервиса Црне Горе, опет снимати нова серија и омиљена режимска тема посебно за 2018. г. о „српским окупаторима“ изазавала је очекивано и прве реакције.

Наиме, опет ћемо свједочити омиљеној режимској историјској подметачини и манипулацији, која ће попут апсолутног медијског промашаја контроверзне серије „Божићни устанак“ , наново се бавити периодом од 1918.-1924., а посебно јануаром 1919. г., године када су присталице условног југословенског уједињења „зеленаши“, подстакнути од Краљевине Италије покушали да преузму власт у Црној Гори.

Спутњик у својој анализи наводи да трагични грађански сукоб црногорских „зеленаша“, присталица условног уједињења, и већинских „бјелаша“, који су 1918. године били за безусловно уједињење Црне Горе са Србијом, омиљена је тема коју потенцирају црногорске власти. Данас, међутим, не постоје једнозначне оцјене, увиди и тумачења шта се уистину на међународном плану, као ни у самој Црној Гори, збивало након Подгоричке скупштине.

 

 

Тако неки сукоб „бјелаша“ и „зеленаша“ карактеришу као класичну инвазију Италије, други као трагичан унутарграђански сукоб политички супротстављених Црногораца, док је омиљена историјска верзија власти у Подгорици да се заправо радило о устанку угњетаваног црногорског народа против „српске окупације“.

Оно што се ипак несумњиво данас зна јесте да се коријени идеје о креирању буне у Црној Гори морају потражити у Италији, односно да су главни организатори „Божићне побуне“ на терену били италијански агент Министарства војног, новинар Ђовани Балдачи, и црногорски утицајни политичар Јован С. Пламенац.

Не постоје прецизни подаци о броју учесника Божићне побуне, они варирају од хиљаду до око три хиљаде, али нема неслагања око чињенице да је побуна угушена за само неколико дана, те да је главни организатор Јован С. Пламенац дан прије избијања побуне преко Скадра и Медове пребјегао за Италију.

Након тродневних напада одметничке групе, комити под командом бригадира Крста Зрна Поповића, бивају разбијени по брдима у околини Цетиња, и настављају борбе у виду герилског начина ратовања све док неки нажалост нису изгубили живот у тим окршајима или се добровољно предали властима.

Иако малобројни у односу на већину становништва, црногорски комити су своју насилну борбу наставили и следећих година. У тим трагичним догађајима који, парадоксално, данас све више оптерећују модерно црногорско друштво, било је примјера страшних жртава на обе стране.

Ипак, овдашње власти у Подгорици тродневну побуну на Божић 1919. године желе приказати као круцијални догађај, при чему се одметници третирају као Црногорци који се храбро боре против српског окупатора, уз пренебрегавање чињенице да у питању није био никакав српско-црногорски сукоб базиран на етничкој основи, већ да је по сриједи најприје могао бити само одјек династичког сукоба (Петровића и Карађорђевића).

Управо судбином црногорских комита у периоду 1918–1924. бавиће се и нова серија РТЦГ као логичан наставак „Божићног устанка“, а према најави режисера Жељка Сошића, амбиција је да се црногорски грађани упознају са „злочинима над становништвом и прогоном комита“, као дјелом окупатора из Србије.

Тако серија, која се већ у најави бави последицама „српске окупације“ у Црној Гори, као таква представља најбољи индикатор актуелног идеолошког усмјерења подгоричког режима. У том смислу, формула је сасвим јасна: некада су за вријеме СФРЈ главни јунаци били партизани, данас у независној Црној Гори то су комити (зеленаши).

Грубач: Још један неморални пројекат режима

Аналитичар Војин Грубач за Спутњик примјећује да се из образложења разлога и мотива наставка серије „Божићни устанак“ може закључити да се ради о још једном „неморалном политичком пројекту режима, у којем ће бити присутна идеолошка мјешавина незнавености и хистерије“.

Грубач за Спутњик упозорава да је, нажалост, већ сада очигледно да режисер најављеног пројекта Жељко Сошић „планира реинкарнирати илузију да се током конфликта 1918–1824. године десио национални српско-црногорски конфликт“, што је теза коју су, како каже „давно оборили његови истомишљеници“.

„Рецимо, црногорски историчар Новак Аџић, иначе обожавалац лика и дјела Секуле Дрљевића, у једном свом тексту обзнанио је да је др Дрљевић био Србин до 4. јула 1937. године, када је у једној посланици написао да су Црногорци посебна нација. Дакле, ако је вођа Црногорске странке, агресивни и бескомпромисни др Секула Дрљевић био Србин до 1937, чак је хронолошки кристално јасно да су и ’бјелаши‘ и ’зеленаши‘, и комунисти и монархисти, и комити и антиломити, у периоду којег филмски жели да обради Сошић, били у националном смислу Срби“.

„Ако се томе дода да су и ’бјелаши‘ и ’зеленаши‘ тада били за заједничку државу са Србијом, а спор је био једино на релацији унитаризам–конфедерација, јасно је да ће креатори овог пројекта потпуно промашити тему“, објашњава Грубач за Спутњик.

Грубач на крају предвиђа да ће „резултат укупног пројекта бити да ће се осјећаји грађана Црне Горе према новим филмско-политичким пројекцијама кретати у троуглу презир–подсмијех–гађење“, што ће, по њему „значити потпуни, али и оправдани крах давно кремираних илузија које се пласирају у новом паковању“.

Снимајте наставак, таман да имамо тему за спрдњу

На друштвеним мрежама се такође коментарише најава снимања „наставка Божићног устанка“, па тако Спасоје Томић историчар и члан ГО НСД на свом фб профилу је написао:

Ових дана смо сазнали да ће се у скоријем времену емитовати second season комедије „Божићни устанак“. Мислим хеххехе устанак, сви знамо да је у питању једна побуна против легитимно и легално изабране власти, побуна против краљевине СХС коју је финансирала Италија, како би остварила неке своје територијалне аспирације. Но, оставимо то по страни.

Запитајмо се шта можемо очекивати од наставка ове комедије. Наиме, лично очекујем да се у свакој епизоди овог наставка на самом почетку пјева химна Ој свијетла мајска зоро са све стиховима црногорског усташе Секуле Дрљевића.

После тога ће у крупном кадру вјероватно ићи неки дични италијански агент који ће бити глорификован као јунак над јунацима, а ту јуначину ће вјероватно прогонити мрски „вељесербски окупатор“, иако је по извјештају међународне комисије припадника југословенског одреда у ЦГ било тек нешто више од 500 људи.

Но то сигурно ауторима неће сметати да у наставку по инструкцијама Новака Аџића ( док се не посвађају око хонорара) убаце сцену гдје тужни италијански агент, са сузама које искре у његовим плавим очима напушта Црну Гору, без динара, али опет са лирама у џепу, јер је ли није могао стоКр да у џепу има „вељесербски новац“ већ је како тада тако и двадесетак година касније плату примао у страној валути. Тачнији да будем, због тог чувеног комите и борца за час пра’о и freedom Montenegra настала је и кованица НИЈЕ КРСТО МНОГО БИРА’ БОРИО СЕ ЗА 300 ЛИРА.

Опет није лирски уметник ( упс написах на екавици) Крџа једини који је ратовао за интерес савојске круне, било их је ту још, мада не много истини за вољу, јер је уопште узев тај покрет био сачињен од оних којима је глутеус у доба краља Николе био пун, па су с тим у вези настојали да тај глутеус и одбране, јер Боже мој привилегије су привилегије, лире су лире, служба је служба. А управо због тих лира су ти мученици и несрећници одлучили да пуцају на своју браћу, пуцали су у 90% народа који је хтио безусловно уједињење, пуцали су у Његоша, у Светог Петра, у књаза Данила, у владику Данила, да пуцали, и то не због Црне Горе већ због свог глутеуса и финансија итз Италије.

И управо данас наследници тих и таквих настоје да забране прославу стогодишњице Подгоричке скупштине. Настоје то да ураде јер није лако прихватити да су њихови преци углавном издали и тада и сада, није лако прихватити да су њихови преци били слуге Италије као они данас НАТО пакта.

Жао ми је те свијести која ту и такву побуну велича, жао ми је јер се Црна Гора не смије заснивати на наслеђу Секуле Дрљевића.

Црна Гора да би била права Црна Гора мора бити утемељена на српској традицији у пуном обиму и без узмака, јер је сваки други пут води право у амбис.

На крају да не заборавим, ви снимајте тај наставак таман да имамо тему за спрдњу, а ми ћемо Срби из ЦГ да у славу наших предака и у славу остварења њихових тежњи и снова достојно обиљежимо стогодишњицу ПОДГОРИЧКЕ СКУПШТИНЕ, закључио је Томић.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here