МЕКАЛИСТЕР ЗАБОРАВИО КАКО ЈЕ КОСОВО ОТЕТО: За промену граница потребна сагласност и ЕУ и СБ УН

Поделите:

Известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Макалистер каже да је решење за косовско питање, које подразумева и промену граница, могуће једино ако се о њему, поред Београда и Приштине, сагласе и Европска унија и Савет безбедности УН.

На питање Танјуга о ставу о могућој корекцији граница као делу решења за косовско питање, Дејвид Макалистер каже да су у ЕУ „свесни могућности размене територија и померања граница“.

„Ми као ЕУ смо ту да олакшамо дијалог, али смо врло свесни ове дебате. Свакако, на крају овакво решење једино је могуће уколико се обе стране договоре, ако је у складу са политиком регионалне стабилности, у складу са међународним правом и ако се, између осталих, ЕУ и чланице Савета безбедности УН са тим сложе“, рекао је Макалистер за Танјуг.

Нагласио је да у том процесу предстоји још дуг пут и указао на преданост председника Александра Вучића и Хашима Тачија да нађу одрживо решење.

Дебата показује жељу за охрабрењем Србије

Макалистер истиче да је дебата о нацрту извештаја о Србији у Спољнополитичком одбору ЕП показала да већина посланика жели да подржи Србију на путу ка ЕУ.

„Важно је да охрабримо Србију на њеном путу ка ЕУ, али и да погледамо све оне области где постоји простор за напредак, посебно у области фундаменталних права, владавине права, борбе против корупције и криминала и слободе медија“, изјавио је Макалистер.

Навео је да се од 239 поднетих амандмана дошло до 27 компромисних, од којих је посебно издвојио онај који се тиче односа Београда и Приштине и који ће бити истоветан у тексту извештаја Европског парламента о Србији и Косову.

„Оно што нам је потребно јесте свеобухватна нормализација односа, која ће донети добробит не само Србији, Косову и региону већ и целој Европи“, каже Макалистер.

Када је реч о напретку Србије у приступним преговорима, известилац Европског парламента за Србију каже да није на Парламенту да одлучује да ли, када и колико ће се нових поглавља отворити, али и додаје да је најбоља политика она по којој се поглавље отвара ако је спремно.

„Свако новоотворено поглавље је корак ближе чланству Србије у ЕУ и то је оно на чему ми радимо“, закључио је Макалистер.

Гласање о тексту извештаја о Србији у Спољнополитичком одбору Европског парламента предвиђено је за 9. октобар. Дебата и усвајање извештаја очекује се крајем новембра на пленарном заседању Европског парламента у Бриселу.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here