“Мењање граница на Балкану би било катастрофално”

Поделите:

Бриселски дијалог је у стању хибернације одкако су, пре неколико месеци, почели унутрашњи проблеми у Приштини.
То је изјавио истраживач словачког Института за политику ГЛОБСЕЦ Јан Цингел.

Он је додао да не очекује било какве активности пре завршетка избора на Косову и формирања нове владе.

Што се тиче Београда, Цингел не види било какве препреке, нити проблеме.

“Да, биће формирана нова влада, али не мислим да ће то бити проблематично”, као у случају Приштине, рекао је Цингел у интервјуу за Тањуг и портал Јуропиен Вестерн Болканс (Еуропеан Њестерн Балкан).

Он је рекао да не мисли да је могуће променити границе на Западном Балкану.

“Било би катастрофално уколико би се то догодило, јер би се у том случају отворила Пандорина кутија, која је много већа него што су само српско-албански односи”, рекао је Цингел.

Он је навео да би у том случају друге државе биле погођене и додао да је то нешто што ни међународна заједница не би дозволила.

Цингел је рекао да доживљава изјаве о промени граница на Западном Балкану као предизборну реторику, типичну за Балкан, која има једини циљ да привуче гласаче, који подржавају десну политичку орјентацију.

“Србија реагује веома осетљиво на приче о Великој Албанији и то због недавне историје на Косову”, рекао је Цингел и додао да је потпуно разумљиво да Србија веома пажљиво прати расположење албанске стране.

Он сматра да би у сваком случају, промене граница на Балкану имале озбиљне последице на цео регион и велики број земаља.

“Превише тога је у питању и због тога се надам и верујем да ће све те изјаве остати само на нивоу разговора”, рекао је Цингел.

Одговарајући на питање о евентуалном чланству балканских држава у НАТО, Цингел је рекао да је у случају Србије ситација потпуно јасна.

Премијер и изабрани председник Александар Вучић је отворено поменуо, рекао је Цингел, да би чланство Србије у НАТО повећало безбедност Србије, али грађани Србије не желе да Србија постане чланица НАТО, па Вучић не може да иде против њихове воље.

“Србија је прогласила неутралност и следи тај пут”, рекао је Цингел.

У случају Приштине, према његовом мишљењу, то је компликовано јер поједине државе, чланице Европске уније и НАТО не признају независност Косова, међу којима је, какао је рекао и Словачка.

Он је навео да би првенствено требало да дође до нормализације такозваног процеса нормализације односа између Београда и Приштине, на чему инсистирају све државе које не признају независност Косова.

Тек када се Београд и Приштина сложе о формули међусобних односа, онда земље које не признају независност Косова могу да одлуче да ли ће признати статус кво и признати Косово.

“Чекаћемо да видимо како ће напредовати преговори Београда и Приштине, обе стране имају много тога у игри и компормис је неопходан”, рекао је Цингел.

У случају црногорског чланства у НАТО, према његовом мишљењу, Црна Гора ће бити још једна чланица Алијансе која се граничи са Србијом и Босном и Херцеговином, што би могло да буде искоришћено за спровођење реформи, какве су урађене у Црној Гори, а Црна Гора би могла да помогне у развоју бољих пртнерских веза са Србијом, наравно, како је навео Цингел, само у оној мери у којој је Србија спремна на то.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here