Меркел: Брегзит и Макрон променили мој поглед на ЕУ

Поделите:

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да су Брегзит и избор Емануела Макрона за председника Француске променили њен поглед на ЕУ.

Kоментари немачке канцеларке, које је изнела у говору у немачком одмаралишту Цингст два месеца уочи савезних избора, наглашавају њену одлучност да продуби европске интеграције уколико буде добила четврти мандат, оцењује Ројтерс.

Наводећи да је чланство у ЕУ једна од највећих снага Немачке, Меркел је рекла да су прошлогодишња одлука Британије да напусти ЕУ и избори у Француској и Холандији, на којима су проевропске партије поразиле популистичке кандидате, променили њену перспективу.

“За много људи, укључујући мене, нешто се променило када смо видели да Британци желе да оду, када смо бринули због исхода избора у Француској и Холандији”, рекла је Меркел.

Она је признала да је ЕУ далеко од савршене и да понекад има превише бирократије у Бриселу.

“Али смо схватили у протеклих неколико месеци да је Европа више од само бирократије и економске регулативе, да Европа и заједнички живот у ЕУ имају некакве везе са ратом и миром, да би деценије мира након Другог светског рата биле потпуно незмисливе без ЕУ”, додала је Меркел, на шта су окупљени реаговали аплаузом.

Она је нагласила да су бројни људи у прошлости узимали ЕУ и њене предности “здраво за готово”, као што су слободе говора, вероисповести и путовања.

“Немате све то у многим деловима света. И зато је вредно борити се за такву Европу. Зато је на једном од наших плаката написано: Уколико је Европа јача, онда ће Немачка бити јача. То је директно повезано”, поручила је Меркел.
Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here