Меркел: Успешан референдум у МКД, поштовати резултате

Поделите:

Истакла да је сада задатак македонског парламента Собрања да до краја спроведе споразум са Грчком

Канцеларка Немачке Ангела Меркел оценила да су грађани Македоније подржали споразум влада Македоније и Грчке о решавању спора око назива, и истакла да је сада задатак македонског парламента Собрања да га спроведе до краја, пренео је данас Дојче веле на македонском.

У писму македонском премијеру Зорану Заеву 5. октобра, које је немачка влада данас објавила, Меркел је обећала даљу подршку Немачке спровођењу „Преспанског споразума“ о решавању македонско-грчког спора око назива Македоније.

Канцеларка је оценила да се на рефередуму у Македонији 30. септембра велика већина, од преко 90 одсто оних који су гласали, изјаснила за подршку споразуму с Грчком и да је сада задатак Собрања да то спроведе.

Собрање треба да одобри измену Устава Македоније у складу с тим споразумом.

„Тај споразум отвара шансе за историјски договор и јачање добросуседских односа. Притом се с пута уклања једна важна препрека за приближавање ваше земље ЕУ и НАТО. Сада је важно да се предузму следећи кључни кораци за спровођење споразума о називу, тиме да парламент одлучи о неопходним изменама Устава“, написала је Меркел у писму Заеву.

Немачка канцеларака је истакла да се „радује“ што ће са Заевом и даље „радити на остаривању тог циља“.

Меркел је у спетембру, пред референдум, посетила Скопље и рекла да је Македонија пред „историјском шансом“. Позвала је њене грађане да 30. септембра изађу и својим гласом одреде будућност своје земље.

Влада Македоније је јуче утврдила предлог за измену Устава ради промене назива државе у „Северна Македонија“, на шта се обавезала споразумом с Владом Грчке, и тај предлог послала Собрању.

Посланици би требало да сутра почну да разматрају тај предлог за измену Устава, а цео процес би, по скупштинском пословнику, могао да траје најдуже 100 дана.

Договором с Грчком о решавању скоро тродеценијског спора, предвиђено ја да Македонија до краја ове године измени Устав чиме ће се гарантовати промену назива државе у „Северна Македонија“, а уз то грчко признавање македонског идентитета, језика, културе.

 

Извор Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here