Меркелова четврти пут КАНЦЕЛАР Немачке!

Поделите:

 

Ангела Меркел данас започиње четврти мандат као канцеларка Немачке, а када га буде завршила изједначиће се по дужини канцеларског стажа са својим политичким ментором Хелмутом Колом.

Кол, који је преминуо у јуну 2017. у 88. години, на месту канцелара је био пуних 16 година, а наследио га је Герхард Шредер.

Посланици немачког парламента потврдили су четврти мандат канцеларке Ангеле Меркел (63) чиме је стављена тачка на процес избора нове владе који је трајао скоро шест месеци.

Посланици су гласали са 364 гласа “за” и 315 “против”. Девет је било уздржано.

“Прихватам резултате гласања”, рекла је у Бундестагу која је за ову прилику обукла бели сако.

Коалиције Меркелове ЦДУ, ЦСУ и СПД има 399 места у парламенту, наводи АП.

Иста коалиција била је на власти и последње четири године, али је формирање нове коалиције био тежак задатак, наводи америчка агенција.

Гласање у Бундестагу уследило је након 171 дана од септембарских избора што је рекорд у дужини формирања владе, чак двоструко.

Меркелова ће сада предводити владу која је претрпела значајне промене.


ВУЧИЋ МЕРКЕЛОВОЈ ЧЕСТИТАО ЧЕТВРТИ КАНЦЕЛАРСКИ МАНДАТ

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Ангели Меркел на поновном изборуза канцелара СР Немачке, уз најбоље жеље да и даље одлучно води земљу чврсто утемељеним путевима успеха, на добробит свих њених грађана.

Уз срдачне честитке, председник Вучић је поручио да је уверен да ће Меркелова својом марљивошћу и посвећеношћу, али и јасном визијом и јаком вољом, доћи до мудрих решења за бескомпромисно суочавање Европске уније са постојећим изазовима, као што је, покренувши „Берлински процес“, нашла начин за јачање сарадње на Западном Балкану и, тиме, стабилности региона.

“Србија је искрен и поуздан пријатељ и партнер Немачке и можете се ослонити на наше свесрдно залагање у остваривању заједничких планова и пројеката. Веома сам захвалан што имам част да сарађујем са Вама, јер су Ваши савети, као неког ко тако дуго и успешно води најснажнију европску земљу, више него драгоцени”, наводи се у четитки Меркелововој и додаје:

“Дозволите ми да изразим наду да ћете нам поново указати поверење и посетити Србију и у новом канцеларском мандату“.

САВЛАДАН МУШКАРАЦ КОЈИ ЈЕ ПОКУШАО ДА СЕ ПРОБИЈЕ ДО КАНЦЕЛАРКЕ

Након што је Меркелова, по четврти пут, у Бундестагу, изабрана за немачку канцеларку догодио се безбедносни инцидент.

Један мушкарац је покушао да се пробије до Меркелове док је излазила из зграде немачког парламента на путу ка председнику Немачке Франк-Валтеру Штајнмајеру.

Обезбеђење око Меркелове успело је да савлада мушкарца који је, према писању медија, викао на страном језику покушавајући да доспе до канцеларке.

Полиција га је спречила у томе и оборилана поду док је Меркелова улазила у аутомобил.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here