Меркелова наследница одустаје од места канцелара

Поделите:

 Анегрет Крамп Каренбауер, коју је немачка канцеларка Ангела Меркел одредила као своју наследницу, неће се кандидовати за највишу функцију у Немачкој.

Крамп Каренбауерова је објавила данас, а пренели су немачки медији, да се повлачи с места председнице Хришћанско-демократске партије, као и да њена одлука ступа на снагу одмах.

Према изворима Ројтерса, Крамп Каренбауерова се неће кандидовати ни за место канцелара 2021, када буду били одржани избори. Истовремено, агенција истиче да је Меркелова инсистирала на томе да Крамп Каренбауерова остане на месту министарке одбране.

Подсетимо, она је недавно била у центру политичког скандала због кога је сазван хитан састанак владајуће коалиције којем је председавала немачка канцеларка Ангела Меркел.

Једина тема окупљања било је питање будућности коалиције после политичког потреса на изборима у покрајини Тирингији када је изабран премијер из крајње деснице, уз помоћ десничарске Алтернативе за Немачку, али и ЦДУ.

Социјалдемократе траже одговор и одговорност Хиришћанско-демократске уније и критикују руководство Анегрет Крамп Каренбауер, наследнице Меркелове на челу ЦДУ.

Бивши вицеканцелар и лидер СПД Зигмар Габријел оценио је да одустајање Крамп Каренбауерове од канцеларске кандидатуре и повлачење са чела ЦДУ показује да су демохришћани у кризи која може довести до краја владајуће коалиције конзервативаца и социјалдемократа.

„Повлачење Крамп Каренбауерове је логична последица тога што није успела да се наметне чак ни у покрајинском огранку ЦДУ у Тирингији. Ниједан заменик није јој прискочио у помоћ“, рекао је Габријел.

Он је додао да је сама канцеларка Меркел морала да решава главна питања, пошто је у Тирингији изабран премијер гласовима ЦДУ, либерала, али и десничарске АфД, преноси Билд.

„Доживљавамо крај друге велике народне партије у Немачкој. После СПД више ни ЦДУ не успева да издржи тензије у странци. Крила су се превише удаљила“, рекао је он. Додао је и да очекује превремене изборе.

Шок левице и одушевљење деснице

Као први члан владе реаговао је државни секретар за Европу, социјалдемократа Михаел Рот, који је на Твитеру написао: „Потрес се наставља“. Додао је да је након повлачења Крамп Каренбауерове још неизвесније да ли ће „пристојне демократе остати јединствене, без обзира на страначку припадност, у борби за демократију и против национализма“.

Председница левице Катја Кипинг изразила је бојазан да ће ЦДУ након повлачења АКК скренути удесно. „Њена заслуга је била одржавање ограничавања Уније према десници“, навела је Катја Кипинг, а преноси Дојче веле. Вест о повлачењу Крамп Каренбауерове обрадовала је АфД.

Александер Гауланд, председник посланичког клуба те странке, поздравио је њену одлуку и изјавио да сада види шансу за приближавање ЦДУ и АфД. „Потпуно је бесмислено и нереално трајно одбијати сарадњу с АфД“, рекао је Гауланд.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here