Мешовита комисија СПЦ и хрватски бискупи без сагласности о Степинцу

Поделите:

Мешовита комисија СПЦ и Хрватске бискупске конференције која је имала задатак да расветли лик и дело хрватског кардинала Алојзија Степинца уочи, током и након Другог светског рата, одржала је још један састанак у Риму на којем је констатовано да ставови две стране о тој теми остају супротстављени. Постигнута је сагласност о могућости будуће сарадње.

У заједничком саопштењу представника СПЦ и ХБК наводи се да су се чланови Комисије сложили да је њихов рад омогућио боље разумевање историје у годинама између Првог светског рата и 1960. године, када је Степинац умро. Чланови Комисије су истакли да су препознали великодушност папе Фрање који је, како се наводи, добродушно прихватио молбу патријарха Српске православне цркве Иринеја, и одлучио да формира ту комисију.

Истиче се да је Комисија дошла “до закључка да су различити догађаји, наступи, списи, ћутање и ставови остали предмет различитих тумачења” и да је проучавање живота кардинала Степинца показало како су две цркве биле изложене различитим окрутним прогонима и да су имале своје мученике и исповедиоце вере.

У име ХБК били су присутни: загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, бискуп пожешки Антун Шкворчевић, бискуп мостарско-дувањски Ратко Перић, као и Јуре Кришто и Марио Јареб из Хрватског института за историју.

У име Српске православне цркве били су присутни: митрополит црногорско-приморски Амфилохије, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ новосадски и бачки Иринеј, епископ пакрачко-славонски Јован и стални представник Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Извор. РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here