Mešovita komisija SPC i hrvatski biskupi bez saglasnosti o Stepincu

Podelite:

Mešovita komisija SPC i Hrvatske biskupske konferencije koja je imala zadatak da rasvetli lik i delo hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svetskog rata, održala je još jedan sastanak u Rimu na kojem je konstatovano da stavovi dve strane o toj temi ostaju suprotstavljeni. Postignuta je saglasnost o mogućosti buduće saradnje.

U zajedničkom saopštenju predstavnika SPC i HBK navodi se da su se članovi Komisije složili da je njihov rad omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960. godine, kada je Stepinac umro. Članovi Komisije su istakli da su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je, kako se navodi, dobrodušno prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, i odlučio da formira tu komisiju.

Ističe se da je Komisija došla “do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, ćutanje i stavovi ostali predmet različitih tumačenja” i da je proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo kako su dve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i da su imale svoje mučenike i ispovedioce vere.

U ime HBK bili su prisutni: zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup požeški Antun Škvorčević, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, kao i Jure Krišto i Mario Jareb iz Hrvatskog instituta za istoriju.

U ime Srpske pravoslavne crkve bili su prisutni: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i stalni predstavnik Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Izvor. RTS

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here