Мичел: Приштина има право на војску Председник: Покажите ми папир који то омогућава

Поделите:

Не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага тзв. Косова, и Србија ће се томе супротстављати, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и додајући да је тај став недвосмислено пренео и високом америчком званичнику Весу Мичелу.

Вучић је тако одговорио на питање да ли је с Мичелом разговарао о формирању тзв. косовске војске, а с обзиром да је он јуче у Приштини подржао ту намеру косовске администрације.

Вучић је рекао да је захвалан Мичелу и на разговору о тој теми, који је, како је навео, био отворен, али се обратио присутнима на прес конференцији, људима у ЕУ, САД, свима… позивом да му покажу “један једини папир на основу ког се форимирају оружане снаге Косова, а да то има потпору у међународном праву”.

“Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу с војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји”, поручио је председник Србије.

А кад је реч о Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Вучић је истакао да она такође не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедноти, и то о враћању хиљада.

“Ја зато питам све наше госте да и наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира”, упитао је он.

“Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе с Косовом, и пошто их признају сматрају да имају право да формирају снаге безбедности”, додао је Вучић.

Србија, међутим, додао је српски председник, не мисли тако о томе, супротсавља се и супротстављаће се и даље, и то је, каже, и Мичелу пренео недвосмислено.

“Мој је посао да штитим наше интересе и да говорим у складу са законом, а осим тога не мислим да би такав потез (формирање косовских безбедносних снага) допринео било чијој стабилности у региону”, закључио је он.

фото Н.Скендерија

ВУЧИЋ: СПРЕМНИ СМО НА КОМПРОМИС, АЛИ НЕ И НА ПОНИЖАВАЊЕ

Србија је спремна на компромис по питању Косова и Метохије, али није спремна и неће прихватити никакво понижење и урушавање српске државе, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом.

Вучић је рекао да је ситуација око Косова и Метохије највећа препрека на европском путу Србије, и да је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али да не може дозволити понижавање сопствемог народа и урушавање сопствене државе.

„Знамо да је највећа препрека на нашем евроспком путу ситуација око КиМ, и зато је Србија спремна да разговара о могућим компромисима, али ма колико мала, ма колико била небитна за велике силе, можемо да прихватимо једино компромисно решење, али понижење сопственог народа и урушавање сопствене државе не можемо”, казао је он на конференцији за штампу после сусрета са америчким дипломатом, који је трајао нешто више од сат времена.


Вучић је рекао да Србија и САД имају различите ставове по питању Космета, али да је Мичел саслушао наше ставове, а неке можда и разумео.

“Сваки компромис је тежак, али то мора да прихвати и друга и трећа страна”, додао је Вучић.

Подсетио је да је Србија из Бриселског споразума испунила све своје обавезе – питање правосуђа, полиције на северу Косова, цивилне заштите, телекомуникација.

фото Н.Скендерија

Председник је рекао да је америчком дипломати пренео и став да је готово уверен да Приштина неће спровести Брислески споразум, односно формирање ЗСО.

„Албанци су имали само једну обавезу која проистиче из међународно правног уговора а то је успостављање Заједнице српских општина. Они ту једину обавезу нису испунили. ЕУ и САД знају за то и захвалан сам што је Мичел рекао да је важно да та обавета буде испуњена”, нагалсио је Вучић.

Он је истовремено изразио уверење да од тог посла нема ништа, јер да су Албанци хтели да га испуне у претходнох пет година они би то и урадили, а нису мрднули прстом.

“Да су хтели, испунили би то у претходних пет година, а нису мрднули ни прстом. Уверен сам да то ни не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице”, рекао је Вучић.

Да Срби нису испунили било шта из договора, истакао је он, они би се нашли под огромним притиском.

“То, међутим, не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима и другачијем приступу”, закључио је председник.

Како је додао, разговор с Мичелом је зато и значајан, и представља корак напред, јер је он, навео је, показао поштовање према Србији и према њеним грађанима, с обзиром да смо се, приметио је, неретко суочавали с другачијим примерима.

„На томе сам му захвалан, јер смо се неретко суочавали са другачијим примерима. Са великом пажњом и надом ћемо наставити да радимо са Мичелом и на очувању мира и стабиности на Балкану, и решавању свих тешких питања“, истакао је он додајући да је сваки изгубљени дан, изгубљени дан не само за међународну заједницу, већ грађане Србије.

фото Н.Скендерија

Након што је Србија решила највећим делом економске проблеме следи бољи живот, и Мичел је, како је додао, могао сам да се увери да је Београд град кранова и дизалица.

„Биће нам једини проблем однос са Приштином, а наш посао је да пробамо да тај проблем решимо и ако не успемо то ће бити још један од политичких неуспеха, који није само због нас“ објаснио је Вучић.

Казао је да Србија жели добре и још боље односе са САД, и изразио наду да ће Вашингтон подржати компромисе.

Пренео је да је са Мичелом разговарао и о билатералним економским односима, реформама које смо спровели, као и додатно привлачење америчких инвестиција.

„Изразио сам жељу и надање да ћемо имати још америчкиих компанија које ће улагати у Србију и увећамо значајно трговинску зрамену. Највише времена смо провели у рагворима о миру и стабилности у региону, о ситуаицији на Западном Балкану“, рекао је он.

Вучић је истакао чврсто уверење Србије да је по сваку цену неопходно очувати мир и стабилност,и да је потребна подршка у томе САД, као и свих других важних учесница на светској политичкој позорници.

фото Н.Скендерија

Изразио је захвалност Мичелу на подршци коју је пружио наставку дијалога Београда и Приштине.

„Наше позиције су прилично различите, другачије и удаљене по питању односа према Косову и Метохији. Оно што је за нас важно је да је Мичел за разлику од многих других желео не само да чује, већ и саслуша што српска страна има да каже“, подвукао је он.

Рекао је да САД и Србија нису сагласне по по питању многих ствари везано за формирање косовских безбедносних снага, али смо сагласни да сачувамо мир са Албанцима и наставимо разговоре под окриљем ЕУ.

МИЧЕЛ О ПРАВУ КОСОВА НА ПРОФЕСИОНАЛНУ ВОЈСКУ

Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу, рекао је данас у Београду помоћник америчког државног секретара Вес Мичел и додао да то не би била никаква претња Србији и Србима.

“Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе”, рекао је Мичел на конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем.

Нико нема право вета на то, истакао је.

Мичел је казао да САД подржавају то право тзв. Косова, али и нагласио да је за то неопходна промена устава.

Он је истакао обе стране у бриселском дијалогу треба да испуне све обавезе и да Сједињене Државе подржавају трансформацију косовских безбедносних снага у професионалну војску.

Амерички функционер је рекао да је његова основна порука у Београду, као што је била и у Приштини, да види велики простор за нову шансу за решење косовског проблема, који оптерећује регион већ дуги низ година.

“Видим велики простор за нову шансу. Нове могућности за напредак за решење проблема који доста дуго држи Балкан у прошлости”, рекао је амерички дипломата.

фото Н.Скендерија

Мичел је по питању региона указао, набрајајући, на “нову приврженост ЕУ проширењу, ново име за Македонију, напредак у БиХ, јачање владавине права, независност правосуђа, слобода медија, борба против корупције…”.

“То је посао пред свима нама”, поручио је Мичел, додао да је велика одговорност лидера у региону, посебно за лидере Србије и Косова.

“САД подржавају дијалог о Косову који води ЕУ и позива обе стране да у потпуности спроведу све преузете обавезе”, поручио је он.

“САД желе да помогну да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и цилљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо, да помогнемо и да будемо креативни. Наравно и опрезни према неким једноставним решењима, која можда могу довести до неког негативног преседана у региону и угрозити његову стабилност”, рекао је Мичел.

Како је рекао, ово је време да се ради заједно како би се разрешили проблеми на добробит будућих генерација.

Он је додао да је са Вучићем имао добар и отворен разговор. Подсетио је да је партнерство Србије и САД “старо”, још из времена два стветска рата.

“Желимо да се вратимо на стару стазу блискости и сарадње. И даље верујемо да је визија слободне и просперитетне Србије, у миру са суседима и интегрисана са Западом циљ свих нас”, рекао је Мичел.

Мичел, који је напоменуо да је ово његова прва посета Балкану од ступања на дужност, каже да је са Вучићем разговарао о односу Србије према Косову, регионалној безбедности и сигрности, економској сарадњи.

фото Н.Скендерија

Истакао је приврженост САД партнерству са Србијом и да САД желе да виде како оно расте и развија се, и нагласио да је Србија основица читавог балканског подручја.

Како је подсетио, обележено је и 100 година откако су амерички народ и Влада стали уз Србију и подржале је у борби у Првом светском рату, када се и завијорила српска застава на Белој кући.

“Вудро Вилсон ју је је ставио као симбол солидарности са савезницима и позвао Американце да се моле за српрски народ”, рекао је он.

Подсетио је и да је стотине хиљаде Срба емигрирало у САД, обогативши тамошњу културу, да су америчке компаније у Србији запослиле 18.000 људи и да помажу Србији да буде конкурентна, да две земље сарађују и на војном плану.

“САД су за 10 година дале Србији милијарду долара помоћи”, навео је он.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here