Мичи ми се, Дуле, небитан си!

Поделите:

Ђе си поша’, Душко, мак’ се тамо!
У овом стилу је председник САД Доналд Трамп неумесно гурнуо премијера Црне Горе Душка Марковића, како би избио у први план на НАТО самиту у Бриселу. Трампов крајње бахати и некултурни потез изазвао је лавину негативних коментара широм планете, а његов гаф пренели су сви водећи светски медији.

Амерички председник је познат по томе да мора да буде у центру пажње, но како му је црногорски премијер у томе засметао заклањући му објективе камера, морао је да га ћушне и стави му до знања ко је главни. На снимку се јасно види како први човек САД левом руком снажно гура Марковића и одмах након тога намешта свој сако и уздиже главу поносно, правећи се као да се ништа није десило. Црногорски председник владе је на гуркање одговорио смешком.
И док друштвене мреже и страни медији горе од негативних коментара на рачун непримереног понашања Доналда Трампа, који је, како пишу, на тај начин понизио Црну Гору, Марковић томе не придаје никакав значај, чак, наводно, није ни обратио пажњу.

Он је инцидент оценио као „безазлену ситуацију” и додао да је природно да „председник САД буде у првом реду”.

– Нисам регистровао то када се десило. Видео сам на друштвеним мрежама. То је безазлена ситуација – казао је Марковић.

Политички аналитичар Бранко Радун каже да Трампов гест није случајан и да носи поруку да мора да се зна „ко коси, а ко воду носи“.
– Трамп и не зна на мапи да покаже где је Црна Гора. Он генерално има проблема са НАТО и жели да преузме контролу над том организацијом. Његов гест може да се тумачи у стилу „сад сам ја дошао, сад ћу вам покажем”, и то на мало каубојски начин, али не према Црној Гори, него према свима. Порука је да неко мора да слуша Американце, јер је он незадовољан понашањем чланица НАТО због тога што оне неће да улажу довољно новца у одбрану. Што значи да не купују довољно америчког оружја, а он је ту дошао као неко ко лобира за америчку војну индустрију – истиче Радун.

Портпарол Беле куће Шон Спајсер рекао је да није видео снимак, али да претпоставља да је Трамп само ишао на своје предодређено место. Он је додао да је место лидера земаља чланица НАТО за фотографисање унапред утврђено и претпоставио је да је Трамп само пратио план.
Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here