MICOTAKIS: Grčki narod će suditi Ciprasu zbog Makedonije

Podelite:

Grčki konzervativni opozicioni lider Kirijakos Micotakis optužio je koalicionu Vladu da je odustala od „najjačeg aduta“ u sporu u vezi s imenom Makedonije time što je uklonila prigovore Atine u vezi sa članstvom te bivše jugoslovenske republike u NATO-u.

„Pre tri nedelje u Prespi premijer Aleksis Cipras i ministar odbrane Panos Kamenos priznali su navodnu makedonsku nacionalnost i navodni makedonski jezik. To se dogodilo uprkos totalnom protivljenju i negodovanju stanovništva“, rekao je Micotakis, preneo je grčki list „Katimerini“.

„U to vreme smo vodili bitku u Parlamentu da sprečimo takav razvoj događaja, upozoravali smo na negativne posledice koje će to rešenje izazvati veoma brzo“, dodao je Micotakis.

Kako je istakao, Cipras i Kamenos otvorili su danas u Briselu susednoj državi vrata članstva u NATO-u.

„Time su odustali od najjačeg grčkog aduta koji je bio zvanična linija politike više od 27 godina“, naglasio je lider Nove demokratije. Ciprasu i Kamenosu će zbog toga uskoro suditi grčki narod, zaključio je Micotakis.

Makedonija očekuje da ove nedelje bude formalno pozvana u NATO.

Ona će postati članica NATO-a samo ako prihvati novo ime dogovoreno sporazumom između Atine i Skoplja — Republika Severna Makedonija, a preostaje da novo ime prihvate i građani, naveo je „Katimerini“.

in4s.net
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here