Мићуновић: Бојкот избора је бесмислен

Поделите:

Посланик и један од оснивача Демократске странке Драгољуб Мићуновић сматра да је бојкот избора бесмислен.

Мићуновић истиче и да би једино могао да делегитимише изборе ако на њих не би изашло 50 одсто бирача, што се, како је додао, неће десити.

“Бојкот остаје бесмислен од почетка до краја. Он је пасиван и има опасну црту. Ако не учествујете на изборима, ви сте ван легалних институција где је кључан парламент. Остаје и оно питање: шта после тог бојкота? ‘Ништа, видећемо…’ Шта ћете видети? Прави се напетост у друштву где покушавате да ванпарламентарним средствима кроз грађанску непослушност, конфликте, демонстрације итд. угрожавате власт. Тиме остављате поље за репресију власти и заоштреност унутар друштва, што није добро и не знамо где води”, оценио је Мићуновић у интервјуу за Блиц од недеље.

Додао је да је делегитимизација избора бојкотом “потпуно бесмислена”.

“Видели смо у Албанији: није изашло 70 одсто бирача, па ништа. Ви сад имате ситуацију да по том основу можете да делегитимишете колико хоћете постојећих влада, где на изборе није изашло 50 одсто бирача. Онда узмете 50 одсто од тог броја и влада се фактички са 20-25 одсто подршке. Kоја је то легитимација ако ћемо озбиљно да третирамо грађанина”, упитао је Мићуновић.

Мићуновић је оценио да се због прича са смањењем цензуса мењају околности, али и да и без обзира на то не верује да ће опозиција сада одустати од бојкота избора.

Он, такође, додаје да је смањење цензуса са пет на три одсто ризично и за власт и за њене противнике.

Мићуновић сматра да председник Александар Вучић штети себи, као и да је цела његова мотивација за спуштање цензуса изведена тактички како би обисмислио бојкот избора, али да изгледа није рачуно на ту “штету”.

“Ова мера је ризична и за Вучића и за његове противнике. У случају високог цензуса, велики број мањих партија остаје у бубњу и њихови гласови се приписују највећој партији, дакле њему. Та разлика између пет и три одсто може да обухвати неколико стотина хиљада гласова и он ће те гласове изгубити тиме што ће се провући они који са цензусом од пет одсто не би прошли. Са тог становишта он штети себи. Он размишља тактички и цела његова мотивација за спуштање цензуса је да бојкот избора обесмисли, али, изгледа, да није укалкулисао ту штету. Логично би било да не дира цензус и као највећа партија дозволи другима да му се приближе, али он ради обрнуто и то делује демократски, иако то није”, истиче Мићуновић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here