Мигранти тероришу мештане Шида и нападају жене!

Поделите:

У Шиду илегални мигранти и даље стварају велике проблеме грађанима, али држава као да је незаинтересована за судбину мештана. Краду и веш са жица, кољу стоку, туку се између себе, севају ножеви…

Већ четири године грађани Шида муку муче са илегалним мигрантима који краду по кућама и баштама, кољу стоку, ремете јавни ред и мир… Са првим мраком закључавају капије и не излазе из куће, а децу чекају испред школа.

– Сваког дана их гледамо како пролазе овим путем. Надају се да ће се дочепати Европске уније, али џаба, Хрвати их ухвате и одмах врате – прича Бранислав Старчевић, који стално обилази баку, чија је кућа на овој мигрантској рути.

Лоше искуство са мигрантима дели и оближња комшиница, која живи прекопута железничке пруге. Каже да је, током зиме, због хладног времена избеглице са Блиског истока траже склониште где ће преспавати у празним кућама којих у Шиду има мноштво. Самтра се да је од некадашњих скоро 15 хиљада становника остало највише још 8 хиљада.

– Кућу у којој је некада била кафана, а сада тамо никога нема, обили су и ту ноћили. Комшија до мене преко лета оставио је у башти на столу сок док је отишао до центра нешто да узме, они су ушли, сели за сто и све попили – говори ова жена, наглашавајући да се не осећа безбедно.

Јован Ђилас, који има фирму у Улици Вељка Пауновића, каже да нема ништа против миграната који су у прихватним центрима, већ да им проблеме стварају само илегални.

– Жене рашире веш на жици, они узму шта им треба, а њихов баце поред пута. Човек уђе у шупу, на дрвима затекне три мигранта како спавају, поред секире. У неколико наврата било је да се између себе потуку, севају ножеви – набраја овај Шиђанин, који каже да је и сам због њих четири, пет пута звао полицију да интервенише.

Да илегалних миграната има доста може да се увери свако ко дође у ово место. По двоје, са ранчевима на леђима, крећу се према граници, па ако прођу, прошли су, ако не, чекају нову прилику.

– Три пута покушавам да се домогнем Европске уније, у Немачкој ми је породица. У Србији сам већ пет месеци, од тога месец дана овде у Шиду. Ми смо сиромашни и морамо да зарадимо новац, а ја хоћу да радим. Желим само да нам отворе границе – каже Фахрат из Пакистана, који је кренуо према железничкој станици.

Како би очували јавни ред и мир, припадници Полицијске управе Сремска Митровица спровели су неколико акција уклањања илегалних миграната са улица Шида. Смештали су их у воз који их је возио до Београда, али мештани тврде да те акције немају ефекта, јер се убрзо врате.

У напуштеним халама бивше фирме „Графосрем“, која се налази на путу за Вашице, око 150 илегалних миграната ноћи. Без прозора, у руинираној згради, када устану неки иду до града, а неки „меркају“ како да наставе пут према ЕУ.

Један од већих инцидената у Шиду био је када је у кућу породице Штимац упао мигрант са секиром, док је унутра била једанаестогодишња девојчица.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here