Михајловић: Жао ми је што ме нико није заштитио од напада СПЦ

Поделите:

Потпредседница у Влади Србије рекла је за Недељник да није заинтересована за функцију градоначелнице Београда, али да би волела да на челу града буде жена

Ако бисмо последњих дана пажљиво пратили медије, дошли бисмо лако до закључка да сте у озбиљном сукобу са премијерком Аном Брнабић. Kолико су велика та ваша размимоилажења? И да ли је корен тих ваших неслагања можда ваше становиште да Ана Брнабић није заслужила да буде на челу Владе?

Треба нам више дијалога, јер њега неће бити ако се свако различито мишљење одмах намеће као свађа или сукоб. Ана Брнабић је премијерка, ја сам потпредседница Владе. Функција првог човека Владе обавезује да не можете на основу личних ставова и афинитета да делите заслуге за то што је Србија десета на свету по издавању грађевинских дозвола. И није ово питање заслуга, већ чињенице да је Влада Србије директно заслужна за овај успех, и то Влада Србије на чијем је челу премијерка Ана Брнабић. Заслуге треба да буду резултат уложеног рада, а сви добро знамо колико је ко све заслужан за овај успех. Зато сам и реаговала.

Нашли сте се на озбиљном удару СПЦ, чији су вам великодостојници прилепили разне етикете само зато што сте јавно критиковали њихове ставове о абортусу и што сте се заложили да жене саме одлучују када ће да рађају. Kолико вас дотичу те тешке оптужбе, и да ли сте очекивали нечију већу подршку?

И када би поново неко из СПЦ рекао о женама то што су поједини црквени великодостојници рекли, поново бих реаговала исто, јер нико нема права да одређује женама када ће да рађају. Жао ми је што се и други нису огласили и стали у одбрану наших мајки и сестара, али сматрам да је добро што смо, па и на овај начин, покренули дијалог са Црквом о положају жена. Па нека је разговор кренуо и преко мојих леђа.

И не можемо се декларативно залагати за родну равноправност, или да ћемо да стварамо услове да жене не буду маргинализована група, већ то треба и на делу да покажемо. То је одговорност свих учесника јавног и политичког живота.

Најозбиљније политичко питање које се намеће јесте да ли ће истовремено са београдским бити расписани и ванредни парламентарни избори. Kакав је ваш став?

СНС ће донети одлуку о томе и она ће умногоме зависити од политичке климе у друштву. Лично, мислим да смо грађанима мало досадили са превременим изборима, али с друге стране немам ништа против њих. Знам да СНС има резултате са којима може да изађе пред грађане и затражи још један мандат.

Спекулише се да би кандидат СНС-а за градоначелника Београда могла да буде жена. Видите ли себе на тој позицији? Или бисте пре на премијерску функцију?

Волела бих да Београд добије градоначелницу, али лично нисам заинтересована за то место. Имам толико посла који треба да завршим у Влади Србије.

Недељник

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here