Милан Добромировић: Самит у Хелсинкију – газда и пион

Поделите:

Сусрет америчког и руског лидера Доналда Трампа и Владимира Владимировича Путина у Хелсинкију до сржи огољено показао је ко тренутно влада светом. Историјски састанак у финској престоници, како га је описала већина светских и европских медија, готово рендгенском прецизношћу доказао је да Путину тренутно нема равног, док Трамп још мора да се „кали“.  Сада је заиста јасно ко коси, а ко воду носи.

У прилог овог тези – осим неколико сати у Хелсинкију током којих је Владимир Владимирович седео заваљен у фотељи као да код куће гледа телевизор, а Доналд спојеним прстима безуспешно покушавао да задржи конце у својим рукама – иду и најмање две крупне геополитичке прилике.

Russia US Summit in Helsinki

(НЕ)МИРНА АТМОСФЕРА САСТАНКА Доналд Трамп и Владимир Путин, фото: Alexey Nikolsky EPA

1. Европску унију, ма колико се вајни Европљани бусали у тај свој савез, направиле су Сједињене Америчке Државе како би спречиле Русе да даље прошире свој утицај на цео Балкан и Стари континент. Неспорни доказ за то јесте чињеница да те исте Сједињене Америчке Државе масно финансирају НАТО пакт, који војно покрива и штити Европу. А сада, фрау тетка Ангела Меркел, ноторни пијанац Жан-Клод Јункер (који тражи поштовање за свој „ишијас“ – тако правда своје последње пијанство због којег су га колеге буквално држале да се не скљока и не поломи!) и мувач учитељица Емануел Макрон, што би рекао наш народ, „шиље ону ствар“ на америчком лидеру Доналду Трампу. Не дају новац за финансирање западне војне алијансе, причају о некаквој својој, европској војци и уводе економске и финансијске контрамере као одговор на Трампов покушај заштите националних фискалних интереса. Да се разумемо, да је моћ Вашингтона као што је некада била, Брисел би дао све и питао треба ли још нешто!

2. Надаље, само заиста наиван човек може да помисли да би руски председник Владимир Владимирович Путин могао да направи оно што је направио у Украјини и на Криму да није Доналд Трамп на челу Америке. То је кристално чисто и без имало задршке показао сусрет у Хелсинкију. Трамп ни једном једином речју није поменуо ту „неправду“, како су то Американци називали. Да није случајно заборавио од узбуђења? Или због „лапсуса“ којим је изазвао политичку и медијску ломачу у сопственој земљи? Не будимо смешни. Доба инквизиције давно је прошло.

Дакле, Сједињене Америчке Државе су сила на издисају. То је све, само не уједињена држава. Напротив, то је политички џин који је дубоко располућен између актуелног председника, на једној, и такозване „дубоке државе“, рецидива бившег режима, са друге стране. На његову жалост, Трамп је слаб. Вашингтон је тренутно као ономад Москва, док су је предводили Михаил Горбачов и Борис Јељцин. И док је после њих дошао Путин, после пргавог Била Клинтона и мало умеренијег Барака Обаме, дошао је „мекани“ Доналд. Ово не значи да после њега неће доћи неко други, па ће Америка поново „засијати“ у пуној политичкој моћи. Исто тако, то не значи да после бившег агента КГБ неће доћи политички потоп Русије. Све је циклично, па и политика.

2018-07-16T112635Z_2056545016_RC1EC6700600_RTRMADP_3_USA-RUSSIA-SUMMIT

СТРЕЉАЛИ СЕ ПОГЛЕДИМА, ЈЕДАН ЈЕ ПОБЕДИО Амерички и руски лидери у Хелсинкију, фото: REUTERS/Kevin Lamarque

Било како било, тренутно стање ствари гласи: Путин је газда света, Трамп је само пион.

Изађите из магле. Пробајте да играте шах.

milandobromirovic.wordpress.com/

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here