Milan Ružić: Mutirano ludilo ili „Matija, idi kući!“

Podelite:

Izgleda da Crna Gora i njena zabrana ulaska Matiji Bećkoviću nisu bili dovoljni da se dokaže kako su svi ogrezli u neko novo mutirano ludilo koje je zahvatilo sve one zemlje gde žive Srbi.

Ovoga puta, mržnja se prelila i u Vojvodinu, a opet, meta je Matija Bećković. S obzirom na to da mu niko ne može osporiti veličinu i umetničku vrednost, njega stalno razapinju na neki drugi krst koji nikako nije njegov, ali na koji god krst su ga raspeli, on je vaskrsao.

Šta sve nisu pisali i govorili o Matiji Bećkoviću, ni on sam ne zna. Sada je dočekao da u Vojvodini, u kojoj je i rođen, na zgradi u kojoj se nalazi ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti, čiji je član, nekakva organizacija ostavi poruku „Matija, idi kući!“

Ta neorganizovana organizacija sebe naziva „Mladom Vojvodinom“. Po poruci koju su ostavili, odmah vidimo jednu lošu stvar, a to je da je ova omladina, ako je u opšte omladina u pitanju, nepismena. Naime, zaboravili su na poruci posle Matije da stave zapetu. Hoće da odvajaju Vojvodinu, a ne umeju da odvoje vokativ zapetom.

Druga glupost koju su učinili jeste ponovno svađanje i razdvajanje srpskog naroda još jednim bednim pokušajem autonomaškog viđenja stvari.

Treća glupost jeste ona koju su načinili Novom Sadu, a to je da su pokazali da oni koji ostavljaju ovakve poruke u „glavnom gradu“ željene „republike“, nisu spremni da opravdaju unapred dodeljenu titulu „prestonice kulture“ 2021. godine koju je Novi Sad dobio.

Njihova glupost je velika na više nivoa, a oni su na isto toliko nivoa mali „revolucionari“, „autonomaši“, „Vojvođani“ i šta god još tvrde da su.

Umesto da u svojoj maniji i mislima o odvajanju prisvajaju Matiju Bećkovića kao jednu od najsjajnijih stvari rođenih u Vojvodini, oni ga se odriču.

Matiji ostaje da bude srećan, jer doživljava Njegoševu sudbinu po drugi put.

A „Mladoj Vojvodini“ moram poručiti sledeće – Matija će tek posle gostovanja da se spremi i vrati kući, a vi delujete „za dom spremni“.

Milan Ružić
Iskra
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here