Milan Ružić: Pismo predaka

Podelite:

„Šaljemo vam ovo pismo po vetrovima sa Kajmakčalana, pticom kukavicom sa Kosova polja, Drinom iz mulja gde vam preci spavaju, NATO lovcem sa Lovćena izdatog, pisano košću srpskom u krv umočenom, perjem dvoglavog orla kićeno, u tri boje obojeno i unapred osuđenog da ostane nepročitano!

Gde god je čizma, točak il’ gusenica na srpsku zemlju stala, mi smo legali pod njih da nam zemlju ne ugaze, obljuzgaju i prokopaju. Pucale su nam kosti pod tim čizmama, točkovima i gusenicama, a zemlja se krvlju natapala. Nebo smo branili od čeličnih ptica, ne znamo ni kako, ali nas prestaše nadletati i vatru na nas bljuvati! Od Kosova, grdne muke svetske, krenula je krv srpska da luta zemljom i rekama, ali nije dala da čizma utaba crnicu sa koje smo jeli! Prolazila su sečiva kroz našu kožu, konjske noge kroz naše glave, bičevi su nam iscrtavali po leđima potpise onih koji su nas porobljavali, ali smo uvek ustajali i stajali uspravno i tako obogaljeni, i tako osakaćeni, pa smo i mrtvi znali da stojimo odbijajući da umremo pred neprijateljima!

Od Prvog i Drugog ustanka srpskog, kako ustadosmo, tako na nogama ostadosmo iako tvrde da su ugušeni! Jesmo grcali u krvi, jesmo na kolac nabijani, jesmo obezglavljivani, jesmo mučeni, jesmo pljuvani i streljani, ali samo na nogama! Bežali smo u šume i pećine, ali samo da bismo se vratili jači! Iz pećina jurišasmo, pa smo neprijatelja u mišje rupe saterali!

Od Principovog pucnja odjeknuo je svemir, ali da nije, ni nas ne bi bilo! Taj metak je znao kud je krenuo, iako možda Gavrilo nije bio siguran gde će završiti! I nije se dao ni on, koji bi ovo pismo potpisao da mu ruku ne prebiše i odbaciše, ali znajte da u njemu i njega ima i da bi opet tamnovao i ruke za vas gubio! Sve što je izginulo, za vas bi ustalo, u bilo kom ratu da je ugašeno, za vas bi zasijalo! Topovi da krenu grmeti, sa neba biste imali veću pomoć nego sa zemlje! Iz zemlje bismo nicali kao božuri, da samo imamo za koga!

Kako krenu rat ponovo, opet smo spremni bili i za ovu zemlju svi izginuli! Ginuli smo koliko smo mogli, pa nam na tome nemojte zameriti ako smo nedovoljno stradali! Nije nas više ni bilo! I da možemo, svi bismo ponovo izginuli i sve bismo glave ponovo na panj stavili!

Na Kosovu bismo izašli iz popaljenih kuća, iz rupa od metkova bismo poispadali, ispod kamenja ispuzali i iz jama glave provirili, pa opet za Srbiju ginuli, ali nas se niko ne seća. To naše pojavljivanje bilo bi suvišno, jer nas niko ne bi mogao prepoznati! Kad bismo iz jama svi ispuzali, iz živog kreča se ponovo sastavili, od metkova se pokrpili, sa kočeva sišli, od sablji se ušili, mora popili i iz njih izašli, iz zemlje procvetali i sa konopaca sišli, ne znamo kome bismo došli i da li bismo za žrtvom svojom zažalili!

Sve što je Srba ikada živelo i za Srbiju mučenički stradalo, sve je to u pismu upisano, potpisano i sve je naše zapisano, samo da to ima ko pročitati! A ako neko i prepozna ćirilicu, pročita kako treba, da li će ga biti briga? Hoće li išta osetiti ako mu za to niko ne plati?

Sećate li nas se Srbi današnji? Sećate li se klanja, streljanja, silovanja, davljenja? Sećate li se dedova, kumova, bivših ognjišta? Sećate li se Albanije, Kajmakčalana, Jasenovca, Jadovna, Paga, Beograda na krvi, Hercegovine namučene, crkava popaljenih, krstova istrgnutih, đaka poubijanih? Sećate li se bilo koga ko je za vas poginuo?

Jeste li sve prodali? Koliko su vredeli naši životi? Šta su vam dali da se odreknete časti? Za koliko dadoste Njegoša? Ko vam ote Svetoga Savu? Gde zagubiste Gračanicu? Ko zapečati jame? Što zaboraviste? Što ućutaste? Što ugasiste? Što propadoste? Pogledajte pred kim klečite!

Kome da ovo pismo šaljemo kad ga niko ne prima i ničije ga oči ne čitaju? Za koga ga pisasmo? Ljudi bez glave ga izmaštaše, slepi ga napisaše, bezruki ga na rukama ponesoše, gluvi ga čuše kad ga nemi naglas pročitaše, siromasi ga zlatom okitiše, narikače ga sa smehom ispratiše, oni bez nogu potrčaše da ga vide, nehajni ga sačuvaše, osporavači ga pohvališe, nepismeni naučiše slova kako bi ga iščitavali, gusle bez struna ga opevaše, orlovi ga zemljom nose, vukovi ga okotu izmjaukaše, ribe ga nebom nosiše, a pesma ga tišinom opoja.

Samo vi, potomci naši, vi koji imate čime čitati, imate čime upamtiti, imate ga kome pročitati, vi ga se odrekoste! Osporiste ga, prokazaste, pljunuste, ismejaste mu se i pocepaste na sitne komade! Tako će proći i Srbija, Bog je izmaštao, napisao i opevao! Vi pismo niste čitali jer ste jezik zaboravili, pretke pod zemlju sakrili, obraz namazali, a čast prodali onima koji su vam pretke i Srbiju gazili onim istim čizmama, točkovima i gusenicama, ponose bivši, a sramoto večna!“

 

Večno Vaši i baš zbog toga zaboravljeni!

 

Iskra

Podelite:

1 komentar

 1. E moj mladicu sta je se cuditi stanju u kojemu jesmo ,kada Srbi ceo vek provedose u mraku,prve kraljeve Jugoslavije ,pa Titine Juge,pa Slobine kuse Treceslavije, (racunao covek treca sreca,ali mu se omaklo), a mi ostali u mraku bunila,posle njega danas sjasi Kurta a sutra vec uzjaso Murta i nikome od njih nije bilo nit je sada stalo do imena Srpskoga,predaka,muke i zrtve koje su oni podneli da bi mnogi od nas u opste postojali.Dace BOG jednoga dana i nama Srbima coveka poput Putina,da kaze pravu rec,da okrene narod sa bespoca na put,da se jadnom uzmemo u pamet i krenemo “SREDNJIM BOZIJI PUTEM”.Ako toga ne bude u skorijoj buducnosti,onda nece biti ni Srba u daljnoj buducnosti.Evo sada cu vam napisati jednu pesmu koju je komponovao i otpevao ,po meni najbolji izvodjac Cetnickih pesama, Milan Mica Petrovic,koji zivi u Americi,tamo snima te pesme i ima ih na you tubu,.Ova pesma je snimljena 1984 godine i oslikava stanje svesti naroda Srpskoga iz vremena Juge.,I posle Tita ,Tito
  Milan Mica Petrovic
  Oprosti mi brate mili

  Oprosti mi brate mili
  Sto sam zbunjen ja
  Jer sam dugo u tudjini
  Al medj svojima

  Vidim mladi Srbi sluze se latinicom
  A Srpsrvo je sve do skora sa cirilicom

  Ko god dodje iz Srbije
  Dole gleda oci krije
  Sve sto vidi to ne vidi
  Sve sto cuje to ne cuje
  Veli:”Cuj more ,dobro mi je sto sam zdrav i ziv
  Sapce mi.

  Kad god pitam novo doslog
  Sta mi moze rec?
  Veli:”Ne smem druze,ja se vracam
  Pazim svaku rec”
  More,ajd’ da vidis sta steko smo Srbi u tudj svet
  “Ne smem druze razumi me,jer cekam na let”

  Refren…
  Vidim ,svako voli svoj razgovor
  Ponosi se snjim
  Iz Hrvstske,Slovenije
  Makedonije il’ manjine

  Al’kad dodje Srbadija, nadaj joj se ti
  Da govori novi jezik,Jugoslovenski
  Refren….

  Kad ga pitam kako deca
  Koja im slava?
  Velim,blago deci kad ih cuva
  Svetitelj Sava

  Kaze on:”Cekaj more,nije tako zastareo si ti
  Sad je moda da se slavi “Dan mladosti”

  Zar ginuse nasi pretci
  Da cuvaju ime deci
  Da cuvaju Svetosavlje
  Pet stoleca robovanje

  “ZNAM,znam sad je tako skupoca je svud
  Nemas kud”

  Ti dete Milane mozda nisi bio rodjen kada je tvoj imenjak ovo spevao,milion posto istinito,.Bila su to “Vunena vremena”,koja jos traju u zemlji Srbiji,i na drugi nacin postsju i gora,vracaju se pod plastom demokratije ,ljudskih prava,u fazu koja nalici pocetcima komunizma,i trazice nam se da se nacisto zaboravimo u svakom smislu,pamcenje i secanje na svet normi i normale samo ce biti na smetnju.Zlo svake vrste nema granice,siri ce se ogromnom brzinom i bice proglaseno za Apsolutno Dobro,i ssmo ako narodi budu imali jake moralne licnosti,kao sro je sada Putin, da u kontuitetu bar sledecih dve ,tri drcenije ocuva koliko toliko narod u vinklo (neko normalnom stanju),da ne prati svetske trendove,imace sanse da docekaju drugi HRISTOV DOLAZAK,koliko toliko dostojanstveno kao ljudi,a sve ostalo bice u vecini na nivou skotova,nece biti normalnih narida,samo pojedinaca,ali bice im tesko,kao kad bi psihicki zdrav ziveo medju umnobolnim,nebi dugo izdrzao.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here