Милановићев министар: Зољом сам гађао Младића

Поделите:

Бивши хрватски министар одбране Анте Котромановић у влади некадашњег премијера Зорана Милановића изјавио је да је у рату 1991. године зољом пуцао на возило не знајући да се у њему налазио Ратко Младић за којег тврди да је чинио страхоте у име „једне пуно шире политике која је била креирана у Београду“, те да је штета што не постоји строжа казна.

Бивши министар одбране и пензионисани штабни бригадир Хрватске војске Анте Котромановић је, поводом првостепене пресуде Младићу на доживотну затворску казну, казао да није сигуран да је то примерена казна за бившег генерала, с обзиром на то шта се, како је рекао, све догађало од 1991. кад је постао заповедник Книнског корпуса па до задњих ратних операција које су се догађале у БиХ.

„Заслужио је, с обзиром на број жртава које је оставио иза себе, пуно већу и гору казну“, рекао је, а на констатацију да је ово ипак најстрожа казна запрећена међународним правом, Котромановић каже:

„Без обзира на то што се ради о најстрожој казни, штета што за овакву квалификацију злочина, геноцид у Сребреници и све друге злочине на простору БиХ и Хрватске, не постоји нешто више од тога. Нисам задовољан јер су и његови наредбодавци остали готово неспоменути. Младић је чинио такве страхоте у име једне пуно шире политике која је била разрађена у Београду“.

Говорећи о личном искуству с Младићем, Котромановић каже да је он командант Книнског корпуса, против којег се Хрватска борила, а у БиХ је, подсећа, био заповедник „војске против које смо извели низ сложених операција и на крају га поразили“.

Котромановић сматра и да суд у Хагу није испунио своју правни, па и историјски задатак.

„Док су биле актуалне оптужнице против генерала из Хрватске, све време сам тврдио да је то политички суд. Тако се и понашао. Они су бирали људе које ће оптужити — ту првенствено мислим на људе из Хрватске јер о томе највише знам. Хаг је имао прилику да казни све оне који су организирали и спровели злочине, нажалост, понашали су се калкулантски и како кажу доље у Далмацији, као ’килаве бабе‘. Предуго то траје. На крају, ти су људи, те судије и администрација, имали и огромне бенефите и плате, њима је било лепо на овакав начин да раде и да живе. Правда и праведност у неким су случајевима остали у другом плану“, навео је.

Упитан да ли мисли да би било боље да тог Суда није ни било, или су ипак и овакве одлуке које оцењује „килавим“ боље него да није било никаквих, Котомановић каже да нема коначан суд.

„У сваком случају пуно жртава и невиних људи је остало незадовољно. И ми смо сад незадовољни зато што Младић није осуђен за Шкабрњу и за многе злочине у Хрватској. У мом селу, Потрављу је убијено на десетке људи укључујући и моје чланове породице. Минирана је брана Перућа, што је лично наредио Младић. И шта се догодило? Ништа. Значи, не само да није осуђен он, који је био на челу Книнског корпуса, него је и по дубини мало људи осуђено и ту је у потпуности заказало и хрватско правосуђе“, сматра Котромановић.

 

 

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here