Милица је нестала у Србији, а онда се показало НЕШТО СРАМНО

Поделите:

Милица Грбић (25) нестала је јуче у Београду и људи су реаговали одмах. Девојка је нестала без трага, без новца и без личних докумената. Многи су делили објаву у стотинама, други су је коментарисали у хиљадама.

“Има дечка, а, па сигурно се тамо ваља са њим”

“Ако је са неком будалом, и треба да нестане”

“Само нека кад заврши обрише уста”, издвајамо неке од одвратнијих коментара. Парадокс је да су ово неки од пристојнијих.

Да, веровали или не у 21. веку у Србији у случају нестанка нечијег детета ово су пристојнији коментари. Други су сугерисали да је несрећна девојка за којом су забринути родитељи плакали отишла да продаје своје тело.

Због чега? У чему је био Миличин “грех” који је натерао људе у Србији да забораве на људскост? Ни у чему. Ни за шта та девојка није крива – она се, замислите у Србији дрзнула да буде жена. Дрзнула да буде млада. Дрзнула да буде лепа.

“Видите како је плава и исфенирана. Није тој ништа.”

Нестанцима младих људи се силом прилика стално бавимо. Овакве коментаре на вести о нестанку младића никада нисмо имали. На мети су увек девојке. Замислите, нису све побегле код дечка. Неке су нађене мртве.

Kрај пута, у викендицама, у напуштеним кућама. У канџама предатора. И, замислите – сваки родитељ је за своје дете стрепео без обзира на епилог. Док су други пљували.

Милица није отишла да седи на клупици код дечка. Све и да јесте, многе “Милице” које су тако отишле никада се нису вратиле. Ваљда делите овакве вести да помогнете, не да судите?

Према причи њене сестре, Милица је угасила телефон јер је обилазила манастире и размишљала о самоубиству.

– Нисмо се чули са њом, али су нам тако рекли. Нисмо спавали целу ноћ, у хаосу смо, али најбитније нам је да је она жива и здрава пронађена. Лекари су нам рекли да је у веома тешком психичком стању и да је јако уплашена – каже Миличина сестра М.

“А што нам сада не кажете где је нађена”
Небројено пута када се пронађе нестала особа добијамо питање “а где је нађена”, или “има 14, 15, 16 година, што нам не кажете где је била”.

Зато што се те вести деле да би се ти млади људи вратили на безбедно, а не да би Србија добила још један ријалити. Зато што јако често нестале особе понекад и први пут у животу нестају јер се показује прихијатријска сметња која ће их пратити до краја живота. Не морају да је носе пред светом који је несталој девојци коју не познаје “пожелео јарак па да видим да ли би се тако на слици смејала”.

Не постоји оправдан разлог за овакве речи. Никада. Никоме. Сви који су писали такве коментаре треба да се запитају да ли су икада у животу грешили и да ли имају право да суде другима. Не знате због чега људи нестају из куће, нити знате шта их у тим кућама чека.

Надамо се да безгрешне, високоморалне “громаде” које су коментарисале све најгоре о девојци коју нису ни упознале бар могу да буду свесне тога да њима можда нико није нестао, али им се основна пристојност губи без трага.

Извини, Милице.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here