MILO ĐUKANOVIĆ I AMBASADE BI LAVA LAJOVIĆA, PORED AMFILOHIJA, U ”SINOD” BUDUĆE ”PRAVOSLAVNE CRKVE U CRNOJ GORI”

Podelite:

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista planira da bivšeg direktora režimske ”Pobjede” Lava Lajovića ”ugura” u ”Sinod” projektovane ”Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, saznaje portal Srpsko ujedinjenje. Takođe, od početka ljeta, američka ambasada je intenzivirala aktivnosti na realizaciji projekta odvajanja eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori od centrale u Beogradu.

Prema riječima sagovornika portala Srpsko ujedinjenje, Lav Lajović jer dio strateške igre Demokratske partije socijalista.

– Nadmudrivanje sa Amfilohijem traje godinama. Ipak, važno je da nikada nije decidno odbacio ponudu o Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Signali koje je davao, pogotovo onaj kada je uzeo titulu arhiepiskopa cetinjskog, pokazuju da se dogovor, na kraju, ipak može postići. U svim razgovorima koje su najviši državni funkcioneri vodili sa njim, uvijek je za neko rešenje, sa njegove strane, problem bio Miraš Dedeić. Evo, sada i Miraš ima konkurenciju u svom ”stadu”, i Lav je vladika, kaže jedan od sagovornika portala Srpsko ujedinjenje.

Poglavar navodne Italijanske pravoslavne crkve Basilio ”hirotonisao” je u Rimu Lava Lajovića, prije četiri dana, za ”episkopa”. Ceremonija je izvršena u mjestu Vigna Di Valle, nadomak glavnog grada Italije. Tako je gospodin Lav postao ”vladika Vladimir”.

Stav crnogorskog ”gospodara” Mila Đukanovića je da u najvišem tijelu buduće ”crkve” ne mogu biti isključivo kadrovi koji su trenutno vezani za Beogradsku patrijaršiju, nego da minimalno ”kontrolni” paket akcija mora imati i neko sa ”druge strane”, iz redova aktuelne ”crnogorske pravoslavne crkve”.

Dvorski istoričar Živko Andrijašević trenutno proučava arhivsku građu kako bi Milu Đukanoviću servirao dovoljno podataka o tome kako su se u različitim epohama mirili zvanična crkva i raskolnici, na različitim meridijanima, pogotovo tokom poslednja dva vijeka. To je osjetljiva tematika jer su dijalog i pomirenje najčešće bili posledica ”dobrih usluga” svetovnih vlasti.

– Uostalom, ko te pita ”ko je ko” i čiji je bio, kada se prave dilovi? Iz ambasada, prije svega američke, traže da ”riješimo” i ”crkveno pitanje”, baš kao što smo priznali Kosovo i ušli u NATO. A kad se mora, ništa nije teško, zaključuje jedan od sagovornika portala Srpsko ujedinjenje.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here