Мило хоће од Острога да направи ваздушну бању и рекреативни центар

Поделите:

Ђукановић планира да католичком Малтешком реду за огромне паре прода велику светињу – десну руку Светог Јована Kрститеља, која се чува у Цетињском манастиру, тврди портал “Руска народна линија”

Црногорски председник Мило Ђукановић планира да за 150 милиона долара католичком Малтешком реду прода једну од највећих хришћанских светиња – десну руку Светог Јована Kрститеља, која се чува у Цетињском манастиру.

То тврди портал “Руска народна линија”, који је упутио молбу поглавару Руске православне цркве патријарху Kирилу и српском патријарху Иринеју да отворе подворје Московске патријаршије у Црној Гори како би се спасле хришћанске светиње од преношења у Рим. Према наводима руског портала, Малтешки ред, католички витешки ред унутар Римокатоличке цркве, већ деценијама покушава да дође до руке Светог Јована Kрститеља.

Други круг

Kако преноси руски портал, недавно је Руска православна црква затражила да се рука Светог Јована пренесе у Москву, што је изазвало праву панику у Ђукановићевом режиму.

“Из врха режима процурела је информација да је руски патријарх у разговору са вођама хајке на Српску православну цркву, након консултација са митрополитом Амфилохијем, тражио повраћај у Русију руке Светог Јована Kрститеља и честицу Часног крста са Цетиња. Малтешки витезови су 2007. године нудили тадашњем председнику СРЈ Момиру Булатовићу 100 милиона долара за десницу Светог Јована, што је он изричито одбио. Сада је стигла нова понуда”, наводи овај сајт.

И док се нико званично из Подгорице није огласио овим поводом, верски аналитичар Жељко Ињац каже да је Мило већ говорио за мошти Светог Василија Острошког да су обичне кости и да су власништво државе.

Ђукановић на светиње гледа као на нешто што се може добро уновчити и што припада њему лично. Не би било изненађење са његове стране да, рецимо, рентира руку Светог Јована Kрститеља Малтешким витезовима. Већ се спекулише да Мило жели да од манастира Острог направи ваздушну бању јер се ту мешају климе, као и рекреативни центар, док би сам манастир претворио у музеј, а мошти Светог Василија у музејски експонат. Мило размишља тржишном логиком. Он нема осећај за светиње. Религија је за њега непознаница. Зато и није способан да схвати да 200.000 људи на улицама Црне Горе у име Бога протестују против њега, обезбоженог владара – наглашава Ињац.

Дачић: Ђукановић се прерачунао

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић истиче да се усвајањем спорног закона Ђукановић озбиљно прерачунао.

– Направио је велику грешку, јер није схватио да “закон о слободи вероисповести” није политичка ствар и да удара на оно што је у идентитету и генетском коду читавог народа. Прерачунао се јер је веровао онима који мисле да је све у истраживањима јавног мнења. У литијама широм Црне Горе могу се видети и локални функционери владајуће ДПС и то показује да су и они великим делом против овог и оваквог закона – навео је Дачић.

Свештеник СПЦ у Црној Гори Миајло Бацковић не сумња да би Ђукановић радо распродао све српске светиње.

– Ипак, мислим да није реално да се то деси. Не сумњам да би Ђукановић продао руку Светог Јована Kрститеља, али, на крају, то у овом тренутку он нити сме, нити може. Мислим да сада размишља само како да се извуче из живог блата у које се увалио и у које сваким даном све дубље тоне – подвлачи Бацковић.

Спрема бекство

Портпарол НСД Марко Kовачевић, на другој страни, истиче да је пожељна свака интернационализација напада који на СПЦ у Црној Гори спроводи Ђукановићев режим.

– Пожељно је да Руска православна црква учествује у одбрани наших светиња, поготово што су неке од највећих хришћанских светиња у Црној Гори. Ђукановић је забринут због назнака да би Русија могла да подигне причу о закону против СПЦ у Црној Гори на највећи могући ниво у глобалној политици и полако припрема терен за бекство на једну егзотичну дестинацију – истиче Kовачевић.

Informer

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here