Мило: Руси су покушали атентат на мене

Поделите:

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да нема никакве дилеме да су руски држављани били уплетени у оно што се догађало у Црној Гори

Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да нема никакве дилеме да су руски држављани били уплетени у оно што се догађало у Црној Гори и да су то људи са легитимацијама одређених државних служби.

У интервјуу за италијанску телевизију РАИ, на питање да ли верује руском председнику Владимиру Путину, с обзиром на то да Русија не одобрава чињеницу да је Црна Гора у НАТО-у и да су два руска држављанина била укључена у покушај атентата на њега, навео да Русија има своје интересе и да покушава да их реализује “утолико агресивније уколико препозна више слабости у европској политици”.

Он сматра да је важно да Европа сачува визију пуног уједињења и интеграције Балкана.

Према његовим речима, никога не изненадује што Русија негира умешаност својих људи у покушај атентата на њега.

– Видели смо да се данас та прича понаваља у случају Скрипаљ у Великој Британији, а наспрам тога и у Црној Гори и Британији стоје аргументи велики као град. Нема никакве дилеме да су руски држављани били уплетени у то што се догађало у Црној Гори и да су то људи са легитимацијама одређених државних служби. Тиме сам вам дао и одговор колико можемо веровати супротним аргументима који се чују на ову тему – казао је Ђукановић у интервјуу за италијанску телевизију РАИ.

Рекао је и да су европске интеграције Западног Балкана пут без алтернативе и од изузетног значаја не само за развој региона, него и стабилности и конкурентност Европе.

На питање да ли се нада да ће Црна Гора што пре сама ући у ЕУ или ће се улазити у блоковима, Ђукановић је рекао да је Црна Гора данас испред других земаља Западног Балкана, односно лидер у преговарацком процесу са Унијом.

Коментаришући ситуацију на Косову, црногорски председник је казао да је стање у региону оптерећено тим, али и са још два проблема која су пренета из времена кризе бивше Југославије.

– Осим стања у односима Београд-Приштина ту су и проблем Босне и Херцеговине и проблем Мекедоније. Наш интерес је да сва та питања по могућности што пре буду затворена квалитетним и што дуже одрживим одговорима. Ми снажно подстичемо лидере у Београду и Приштину да истрају у преговорима под покровитељством Федерике Могерини и да дођемо до решења које ће значити затварање тешког историјског проблем у односима Србије и Косова – рекао је Ђукановић.

Он је упозорио да је у трагању за тим решењем важно познавати специфицне проблеме региона Западног Балкана.

– Не треба ићи ка решењима која могу угрозити увек ровиту балканску стабилност – оценио је и поручио да је Црна Гора спремна да даље, разговарима у региону и са ЕУ, доприноси проналажењу решења која ће покушати да одговоре тим циљевима.

Упитан на кога је мислио када је у обраћању у Европском парламенту говорио о извесним ретроградним снагама у балканском региону, Ђукановић је навео да је 90-их година постојао проблем са ретроградним политичким идејама које су, према његовим речима, ишле у правцу поделе простора бивше Југлосавије између националистичких великодржавниих творевина.

Ђукановић је казао да је та политика довела до рата, огромних страдања, губитка живота и на крају поражена, и да се показало да на Балкану може да функционише мултиетницка демократија.

– Нажалост данас, након 25 година од догађаја који је означио крај рата, Дејтонског споразума, говоримо да ова три проблема, која су пренета из тог периода, још нису завршена и она реално генеришу нове проблеме, ожиљавјау реторику 90-их – рекао је Ђукановић, а преносе подгоричке Вијести.

Приметио је да се данас чешће него у претходних 20 година са одређених адреса у региона могу чути поруке које сматра врло сличним онима из 90-их, а то је да решење није у оваквој композицији региона, него прекомпозицији и стварању великих држава.

– Мислим да је то крајње ретроградна идеја, да је нажалост показала већ довољно своје слобости, да их сви имамо у памћењу и да нећемо дозволити да Западни Блакан опет залута истим путем – рекао је Ђукановић.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here