МИЛО ЖЕЛИ ХАОСОМ ДА ОЧУВА ВЛАСТ: Ово је план којим ће покушати да то спроведе у дело

Поделите:

НАЈВЕЋА претња вољи народа исказаној на парламентарним изборима јесте изазивање инцидената са циљем доказивања тезе да опозиција жели хаос и нереде, као повод за преврат и укидање црногорске државности.
Црном Гором кружи оправдан страх да уздрмани режим Мила Ђукановића неће презати од изазивања тежих инцидената како би избегао мирну примопредају власти.

У овом светлу тумачи се и позив “патриотских” организација, иза којих стоји ДПС, да упркос забрани окупљања због епидемије вируса корона сазову присталице на митинг заказан 6. септембра на Тргу слободе у Подгорици. Они ће се, како најављују, сабрати под слоганом “Црна Гора те зове”, а у великом делу јавности се посматра као очајнички потез политичког дављеника да се консолидује и мобилише симпатизере. Реч је о високоризичном потезу одлазећег режима, који би могао да подгреје ионако високу температуру у црногорском друштву.

Црном Гором увелико кружи сценарио према коме грогираном ДПС са Ђукановићем на челу одговара да у периоду између гласања и примопредаје власти Црна Гора огрезне у хаос. Према многим изворима, постоје и центри моћи који не презају ни од изазивања немира.
Да је црногорско постизборно тло изузетно трусно и осетљиво на сваки безбедносни инжењеринг, сведоче и инциденти који су у ноћи између понедељка и уторка забележени у Пљевљима и Подгорици, као и њихово тумачење у прорежимском делу тамошње јавности.

У Сити кварту у Подгорици избила је туча између присталица ДПС и симпатизера опозиције који су славили изборну победу. Летеле су каменице, флаше, пепељаре… Напето је било и испред Храма Христа Спаситеља где је служен молебан, али већи сукоби су избегнути. У центру града нападнута је и новинарска екипа РТЦГ, која је извештавала о скуповима. У овим инцидентима више особа је повређено.

Док су присталице опозиције славиле на градским улицама, у Пљевљима су нападнута два грађанина исламске вероисповести, који се доводе у везу са Бошњачком странком. У овом граду разбијена су стакла на канцеларијама ДПС, а на мети хулигана били су и локали чији су власници наводно муслимани. Инциденти су забележени и у Никшићу, где се наводно чула и пуцњава из ватреног оружја.

Лидери опозиционих коалиција свесни су запаљивости атмосфере и већ у изборној ноћи позвали су своје чланове да не славе на улици и избегавају окупљања.

Здравко Kривокапић, вођа коалиције “За будућност Црне Горе”, позвао је и јуче грађане да не славе изборну победу на улицама, али и потврдио постојање планова о изазивању режираног хаоса.

– Због проверених информација да значајан број плаћених провокатора покушава да изазове инциденте и немиле догађаје, како у Подгорици тако и у другим градовима Црне Горе, позивамо грађане да се врате својим кућама и у њима наставе славље. Не смемо дозволити да дамо било какав изговор одлазећем режиму да оповргне непорециве резултате избора и народну вољу – објављено је на његовој званичној фејсбук-страници.

У гостовању на ТВ Вијести јуче ујутру Kривокапић је рекао да инциденти из Подгорице не служе на част никоме. Опозиција, како је рекао, не жели поделе и свима пружа руку помирења:

– Немам информације ко је изазвао инциденте у Подгорици. То има полиција. За пуцњаву у Никшићу чуо сам да су у питању биле петарде. Морамо у сваком случају да будемо стрпљиви и смирени. Не можемо мржњом да се окрећемо на мржњу, не можемо да се делимо. Опозиција сигурно није та којој одговарају овакви догађаји.

И лидер друге опозиционе коалиције “Мир је наша нација” Алекса Бечић поручио је, поводом инцидената, да су грађани у обавези да обезбеде мир у земљи. Позвао је припаднике свих нација да се уздрже од провокација.

– Ако сачувамо мир, можемо имати све, ако изгубимо мир не треба нам ништа. Мир и достојанство, мудра и хладна глава су нешто што је свима у Црној Гори у овом моменту најпотребније.

Бечић је рекао да сви грађани који се, супротно позивима партија и верских заједница да то не чине, окупљају на улицама, без обзира свесно или несвесно, помажу “пораженој мафији”.

– Логика је једноставна, оно што смо гледали синоћ не одговара само победницима – новој, демократској власти.

Бечић је позвао политички и полицијски врх Црне Горе да мирно преда власт.

– Воља грађана јасна је и неупитна – навео је лидер коалиције “Мир је наша нација”.

Постојање режимског плана за изазивање инцидената потврдио је јуче и шеф изборног штаба коалиције “За будућност Црне Горе” Андрија Мандић.

– Позивам све наше присталице да прекину славље. Постоји оправдани ризик да ће бити инсценираних сукоба. Имамо информације да имају мајице као наше, па чак и мантије – рекао је Мандић.

ЈЕДНА ОСОБА УХАПШЕНА
УПРАВА полиције Црне Горе саопштила је да је у инцидентима у понедељак једна особа ухап- шена, а да су против више њих поднете кри- вичне пријаве. Укупно 29 грађана је санкци- онисано због прекршаја у саобраћају. – Због напада на полицијског службе- ника у Херцег Новом ухапшена је једна особа – наводе у полицији и истичу да не- реди на улицама неће бити толерисани.

 

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here