MILOŠEVIĆ: Ako je ćirilica provokacija, znači da su i Srbi provokacija

Podelite:

Novoizabrani predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević izjavio je da tvrdnje da ćirilica prestavlja provokaciju znače da su i Srbi provokacija u Hrvatskoj.

Milošević je u intervjuu za beogradsku Politiku ukazao, da su u Hrvatskoj poruke mržnje prema Srbima toliko duboko ušle u pore društva da više gotovo niko ne reaguje kada osvane grafit „Ubij Srbina“, a srpski simboli poput ćirilice stigmatizuju se kao neprijateljski.

On ističe da problem predstavlja to što je takav odnos postao normalnost i napominje da Srbi u Hrvatskoj nisu došli juče, već čine integralni dio društva, kao i svi drugi njeni građani, pri čemu je istorijski gledano njihov doprinost nemjerljiv i neporeciv, jer Hrvatska ne bi bila ista bez Srba.

Milošević je rekao da se Srbima pripisuje kolektivna krivica, stigmatizuju se i na taj načn se neke ratne situacije čine još živima.

– Volio bih da mogu reći da smo napravili iskorak prema budućnosti. Takvu konstataciju sam možda mogao izreći 2011. ili 2012, ali nakon ulaska Hrvatske u EU situacija se pogoršala – kaže Milošević.

On ističe da se Hrvatska po pitanju manjinskih prava vraća u 90-te godine prošlog vijeka i da je teško predvidjeti kakav će biti položaj Srba u narednih godinu do dvije.

– Trebalo bi da budemo spremni na najgori scenario, da imamo situaciju kakvu smo imali 2016. godine, kada su počeli smanjivati prava srpskoj zajednici, smanjivati ili ukidati finansiranje pojedinih programa. A to se može dogoditi – rekao je Milošević.

Navodi da je spreman na to da će svaka njegova izjava biti vagana i da će šta god bude rekao u Hrvatskoj biti smatran državnim neprijateljem.

Milošević kaže da kao novi predsjednik SNV želi da očuva prostojeće programe, koji su se pokazali dobrima i da ih možda „osvježi i ojača“, da ojača saradnju centrale sa ograncima na terenu koji su slabi, kao i da napravi reorganizaciju rada i strukture, te da se jače uključi u projekte koje finansiraju evropski fondovi.

Prema njegovim riječima, namjera je da se na taj način privuku i mladi, kako bi se što više aktivno uključili u srpsku zajednicu.

RTRS
Podelite:

2 Komentari

  1. Krajina je zamenjena za Podrinje i Posavinu da bi prekodrinski Srbi imali kompaktnu teritoriju. Koliko su Hrvati proterali Srba iz Hrvatske toliko su Srbi proterali Bosnjaka i Hrvata iz Republike Srpske. Plan je bio da i Bosnjaci pociste Hrvate iz Sredne Bosne i onda bi sve bilo posteno. Al ko je kriv Bosnjama kad su kilavi pa sad moraju da tumace Dejtonski sporazum ko Natalnu kartu.

  2. Ipak Srba u Hrvatskoj je bilo isto kao Hrvata u BiH, Srbi nisu tamo dobili nista a Hrvati u Bosni su dobili samoupravu u zapadnoj Hercegovini na ustrb Bosnjaka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here